.

Ballesteros, acompanyat de Begñoa Floría i el primer secretari de l’Agrupació local del PSC, Santi Castellà, aquesta tarda al patí de l’IMET. Foto: Tarragona21

Josep Fèlix Ballesteros es tornarà a presentar per quarta vegada consecutiva a la reelecció com alcalde de Tarragona pel PSC. Així ho ha confirmat públicament el propi batlle aquesta tarda al pati de l’Institut Municipal d’Educació, després d’una reunió de l’executiva que ha servit per iniciar formalment un període de primàries que servirà, només, per cobrir l’expedient estatutari. En un escenari cuidat al mil·límetre, amb un primer anunci electoral com ha estat el de que l’any vinent el transport públic a Tarragona serà gratuït i amb lema del que es podria considerar ja com precampanya, ‘Tarragona, primer’, Ballesteros ha afirmat que “em presento amb molta energia, carregat d’idees i una gran il·lusió” i després d’escoltar “com molta gent que en alguns casos no em vota m’hagi dit que a l’altre banda no hi ha res. I això una ciutat no s’ho pot permetre”. Explotant aquesta línia argumental, i en un acte en el que estava també present el secretari d’Organització del partit, Salvador Illa, com a mostra de suport inequívoc, Ballesteros carregava per primer cop ja com a candidat contra l’oposició: “Hem vist molta crítica i alguns xiulets intencionadament repartits però cap projecte il·lusionant que estiri la ciutat cap a una direcció determinada, sigui quina sigui”. “Molt de burdar, molta xerrameca, però sense projecte. Com deia Van Gaal, todo negativo“, ironitzava.

Ballesteros ha reconegut que “vaig dir que el 2019 plegaria. Però molts companys i gent de totes les tendències polítiques i sectors socials i econòmics m’han demanat en els darrers temps que em presenti”. L’inici d’un “temps per fer consultes” i “l’últim aval de la meva família” l’han acabat convencent, segons el seu propi relat. Amb una traca final: “El que ha passat aquests últims dies m’ha carregat molt les piles. He sentit molt d’escalf”. És a dir, i en primer lloc “l’acabament dels Jocs (Mediterranis) i els seus resultats”, amb un superàvit de 152.000 euros tal com van certificar ahir en comissió informativa municipal i posterior roda de premsa els responsables de la Fundació Tarragona 2018. I també la xiulada convocada pel CDR Tarragona en diferents actes de Santa Tecla. Sobre aquest darrer punt Ballesteros ha assenyalat que “era una campanya organitzada. Sabeu perquè per Sant Magí no va passar res? Doncs perquè no es va organitzar. Hi han dos tipus de persones -explicava- la que s’acolloneix i els que agafen forces. En aquests dies molts em deien que estaven al meu costat encara que no m’haguessin votat. Potser em xiulaven mil en una plaça plena de 5.000 persones. Quants vots són això?”, es preguntava minimitzant l’impacte de la protesta. pel que fa al seu rival a batre, cap sigla. Només una reflexió : “Tenir la capacitat de seguir tenint il·lusió”.

En tot cas, en aquesta seqüència temporal que l’ha portat prendre la decisió final no es contemplava la seva confirmació com investigat en el cas Inipro perquè, com ha reiterat, “estic tan convençut de la meva innocència que no m’ha fet trontollar ni un segon. No contemplo anar a judici. A l’auto del jutge poden veure quina és la meva actuació”, etzibava interpretant que no hi ha cap prova sòlida que posi en dubte la seva actuació. “Vaig posar el meu càrrec a disposició de l’executiva del partit dos cops i els dos cops em van ratificar. I si no ho hagu`s fet he de dir que me n’hauria anat cap a casa. Jo no sóc res si no sóc del PSC. No sóc res sense les alegries, i també algun esglai, i oportunitats que m’ha donat”.

Massa aviat per concretar la composició de les llistes. Però sí que ha avançat una combinació de “gent del aprtit amb figures indepenents”. Una estratègia tradicional en els socialistes. Amb una especificitat molt tarragonina, com és la de saber governar sense haver obtingut mai un majoria absoluta. Ballesteros recordava que durant el seu primer mandat va tenir com a companys ERC en un “pacte excel·lent”, que en sel segon s’ho va fer venir bé per aliar-se amb CiU, ICV i PP i que que en aquest que està encarant la seva recta final “vam decidir que teníem més coincidències amb el PP després d’oferir un acord a tots excepte la CUP. I ho vam decidir així perquè en aquests moments polítics en els quals vivim, l’estabilitat no té preu”. Ha garantit que l’actual pacte de govern “no corre perill”, ha lloat la lleialtat dels seus socis i ha reconegut que “ens han respectat poder fer un programa socialista en els grans temes de ciutat. Dit això, no és que estiguem a les Antípodes però sí molt lluny” ideològicament, ha apuntat.

El batlle s’ha tornat a mostrar obert a pactar amb tots (amb la tmateixa excepció) amb qui anteposi els projectes de ciutat perquè Tarragona “mai no serà moneda de canvi”. Ho deia lluïnt un llaç amb la bandera de Tarragona “que porten els Portants de l’Aigua de Sant Magí” reforçant, juntament amb un lema escollit per no deixar dubtes, la voluntat de deixar fora del debat polític de la seva campanya l’eix nacional.

El primer secretari de l’agrupació socialista de Tarragona, Santi Castellà, ha revelat que la confirmació de Ballesteros s’ha rebut amb “un reconeixement entusiasta i emocionat” de l’executiva perquè “respon a una idea que gran part de la militància comparteix”. Segons Castellà, el projecte dels socialistes a la ciutat ha de tenir continuïtat i Ballesteros és “el millor candidat” que poden tenir per una candidatura guanyadora.

Al seu torn, la portaveu del grup socialista a l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria, ha defensat que Ballesteros ha estat el millor alcalde i que també ho serà durant els pròxims quatre anys perquè “té Tarragona en el seu ADN”.

Entre els presents a l’acte s’hi comptaven una nodrida representació d’antics regidors (des de Paco Zapater fins a Joan Sanahujes), la màxima representació territorial del partit en la figura de l’acalde de la Canonja i màxim mandatari de la federació socialista al Camp de Tarragona, Roc Muñoz, el diputat al Parlament, Carles Castillo, i la independent Elvira Ferrando, una aposta personal del batlle en aquest mandat. Imatge d’unitat i suport sense fisures. Aquesta ha estat la segona imatge buscada del dia.

J.S.