.

.

TOTS 21

Part de l'equip de govern fent avui balanç dels 100 dies de mandat

Part de l’equip de govern fent avui balanç dels 100 dies de mandat

La “transparència, el diàleg i la feina feta” defineixen els primers 100 dies del nou govern municipal a Tarragona. Així ho ha explicat l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros, acompanyat pels regidors de l’equip de govern.

En una compareixença amb la premsa, Ballesteros s’ha mostrat disposat a seguir en minoria fins a finals de mandat, però també a estudiar futurs pactes amb aquelles formacions que comparteixin un model semblant de ciutat. L’alcalde ha admès que, ara per ara, hi ha hagut bona “sintonia” amb tots els grups, tret de la CUP.

Ballesteros ha comparegut aquest dijous acompanyat de tot l’equip govern -tret del tinent d’alcalde d’Economia i Hisenda, Pau Pérez- per fer balanç dels primers 100 dies del seu tercer mandat. El batlle ha subratllat que, durant les primeres setmanes de govern, els socialistes no han acusat els canvis produïts al consistori arran de les eleccions municipals, en les quals van passar de 12 a 9 regidors -d’un total de 27- i que van configurar un nou arc polític més fragmentat, amb set grups.

L’alcalde de Tarragona ha admès que la nova realitat els ha obligat a dialogar encara més que en el darrer mandat. De fet, segons ha dit, el govern ha mantingut una seixantena de reunions en aquests tres mesos en diferents àmbits. “L’equip de govern no ha perdut ni una sola votació en el plenari”, ha il·lustrat el batlle, el qual s’ha mostrat disposat a mantenir la minoria actual, però també a arribar a un acord de govern amb qui comparteixin estratègies semblants per al futur de la ciutat. “Excepte amb la CUP, amb qui malgrat tot hem aprovat alguna moció, hem establert sintonia amb tots els grups”, ha subratllat.

La transparència

La transparència és un dels trets que articulen aquest mandat. “Som transparents en gestió i acció”, ha remarcat l’alcalde Ballesteros. I ha afegit: “La transparència és un compromís per donar resposta a les noves inquietuds socials que demanden una major participació ciutadana. També comporta la fiscalització de la gestió, política i econòmica, i també com un instrument per al bon govern i per a un Ajuntament adaptat a una societat en canvi”.

Els primers 100 dies del nou govern municipal a Tarragona ja deixen veure les prioritats: augment de l’atenció social, potenciació de la projecció econòmica i la consolidació i progrés dels Jocs Mediterranis.

Un altre dels eixos d’aquests primers 100 dies de govern municipal és “el diàleg com a base de l’acció de govern”, “màxima impulsada per l’alcalde Ballesteros”, ha insistit la portaveu municipal, Begoña Floria. “Tenim el compromís d’escoltar i de respondre a tothom que ens faci arribar les seves propostes, queixes o crítiques, a donar comptes del que fem, a promoure i facilitar el control, a ser àgils i a resolutius en la gestió”, ha afegit Begoña Floria.

El tercer dels eixos d’aquests 100 dies de mandat és la feina feta, és a dir, la solució als problemes de la ciutat. Aquesta és la tònica predominant i que es visualitza en projectes concrets que estan engegats i, fins i tot, molt d’ells resolts.

Els Jocs i el Mercat

Sobre els Jocs Mediterranis, Ballesteros ha valorat positivament que l’Estat hagi materialitzat per escrit en els seus pressupostos una aportació de 3,4 MEUR per a l’esdeveniment, i s’ha mostrat convençut que aportarà més finançament, ja sigui per aquesta o per altres vies com ara la subvenció directa o el patrocini. L’alcalde ha afirmat que no es descarta “cap instal·lació” prevista en els Jocs, més enllà de l’estadi efímer d’atletisme, tal com ja s’havia anunciat.

L’alcalde també ha instat el futur Govern de la Generalitat a mantenir un bon nivell d’interlocució i a complir amb els compromisos adquirits amb l’Ajuntament. D’entre aquests, Ballesteros ha esmentat la recuperació del Teatre Romà, el MNAT i la segona fase de la Necròpolis; el manteniment del suport als Jocs; treballar per assolir la construcció de BCN World; nous edificis per a les escoles de Ponent i l’Arrabassada; mantenir la mediació amb Foment per les millores ferroviàries que la ciutat necessita, o cercar una solució definitiva per a l’antiga Ciutat de Repòs i de Vacances.

Pel que fa al Mercat Central, el govern tarragoní assegura que l’acord amb els paradistes per al seu trasllat es troba ja en la “recta final” i, sense confirmar-la com una data definitiva, Ballesteros ha apuntat al 19 de desembre com un dia desitjable per a la seva obertura,

Les xifres de la feina són aquestes:

Més de 60 reunions –tant de gestió com informatives- amb els grups polítics municipals del consistori
Creació d’una taula de participació veïnal consensuada amb totes les federacions de veïns
Feina feta en els Jocs Mediterranis 2017:
S’ha facilitat àmplia informació sobre l’organització, finançament i desenvolupament dels Jocs.
S’ha augmentat el suport polític i social als Jocs.
S’ha tancat el grau de compromís, involucrant definitivament a l’Estat en el finançament dels Jocs, que ja compta amb el suport d’Ajuntaments, Diputació, Generalitat i Estat.
S’ha reforçat l’estructura organitzativa dels Jocs i s’avança al ritme previst segons el Pla Director.

En l’atenció social, detaca que “malgrat les circumstàncies adverses en el context general mantenim la prioritat d’actuar i donar resposta als problemes dels ciutadans i ciutadanes, especialment de les persones més vulnerables”.

L’Ajuntament és pionera “a l’hora de posar recursos per acollir refugiats”.
Acord entre Ajuntament i Bricodepot per a l’arranjament de 40 habitatges de persones grans amb el suport del SOC
Augment del Fons Social d’Ematsa per bonificar les famílies més necessitades
El consistori i les entitats han posat en marxa un programa d’atenció als infants
L’Ajuntament segueix incentivant l’activitat als Centres Cívics i a l’Oficina Jove.

En l’Ocupació i Promoció Econòmica, “per crear ocupació per evitar la fractura social i restablir la dignitat de tots aquells que s’han vist exclosos del sistema”, destaca l’equip de govern. I subratlla:

Inici de la campanya de promoció de polígons empresarials de la ciutat.
A licitació la mitjana superfície que s’ha d’implantar al Mercat Central
Conveni amb la Fundació Paco Puerto per la realització de formació continuada, amb 140 participants i 12 cursos

En l’Educació:

S’ha establert nous convenis de col·laboració amb la UOC i amb la Generalitat per pal·liar l’absentisme escolar
Acord amb la URV, Ajuntament i Generalitat per la construcció d’una nova residència d’estudiants i el pavelló Sant Jordi
La conselleria ha iniciat un procés de contacte amb tots els àmbits implicats en la matèria, des dels Serveis Territorials d’Ensenyament a l’IMET, passant pels col·lectius de professors, pares i mares.
ü Seguim excel·lint en la formació dual, com ho demostra el conveni signat amb Ematsa a l’institut Comte de Rius

En Urbanisme i Territori:

“S’ha aconseguit impulsar la tramitació del Pla Parcial 10, on s’instal·larà IKEA”.
Iniciades les obres de remodelació de la plaça Major de Sant Salvador
“Complert el compromís d’acabar al setembre amb la urbanització de l’entorn del Mercat Central”
S’ha iniciat la redacció del Pla Especial Viari de les carreteres de competència estatal i, a la vegada, s’ha reprès les negociacions amb el Ministeri de Foment per a la reversió de les mateixes a l’Ajuntament.
S’ha concretat les bases del conveni amb la URV, per a la redacció del Pla Director o Llibre Blanc d’Equipaments de la ciutat.
S’ha establert un acord del consell plenari, per a la petició de reversió a l’Ajuntament del vial de circumval·lació de la N-340, avui desmantellat i amb ús provisional d’aparcament.
S’ha iniciat l’impuls decidit per fer realitat la construcció de 30 habitatges a l’antiga caserna de la Guardia Civil.
S’ha procedit a la contractació, pendent del darrer tràmit, de l’obra urbanitzadora de l’Anella Mediterrània.
S’ha fixat un impuls per fer realitat el desenvolupament del Pla Parcial 1 de l’avinguda d’Andorra, que està aprovat definitivament i que condiciona la imatge de la ciutat de l’entrada nord.

En Esports:
Adequació d’un pàrquing provisional al costat del Camp del Gimnàstic

En Cultura:
Consolidació i potenciació de les festes populars (concurs de focs, DO TGN, festes majors, Tarragona Història Viva…).
“Santa Tecla ha estat més participada que mai”.
Més de 7.000 joves participen a l’Estiu Tarragonajove.

En altres àmbits:
El Conjunt Arqueològic de Tàrraco declarat Valor Universal Excepcional per la UNESCO
Engegat el Pla Director del Circ i el Projecte de Conservació del Fòrum de la Colònia
Les grades del Circ a la Plaça Sedassos recuperaran el seu perfil original
Tarragona rep el reconeixement “Millor recollida selectiva neta de paper i cartró en municipis de més de 50.001 habitants”
L’Informe d’Intervenció del segon trimestre de 2015 sobre l’execució del Pla d’Ajust revela un excel·lent nivell de compliment del Pla d’Ajust, millora els ingressos i el pagament a proveïdors s’escurça.
Millores a les instal·lacions de depuració de Tarragona.
Entrada en funcionament de les noves guinguetes de les platges
Creació dels Premis Comerç Ciutat de Tarragona