.

Banyistes a la platja Llarga de Tarragona, i un socorrista de la Creu Roja al mig, a finals d'aquest juliol. Foto: ACN

Tot i que l’inici de la temporada de platges a la ciutat de Tarragona ha estat “mogut” per dies amb corrents, onatge i vent, el coordinador de Creu Roja, Joan Carles Castellví, ha explicat que han fet menys assistències que durant el mes de juliol de l’any passat.

Entre altres qüestions ha destacat que aquest 2014 “les meduses encara no han entrat a la nostra costa”, i que gràcies a les tasques de prevenció han realitzat també menys rescats de banyistes. Fins ara, majoritàriament han hagut d’atendre picades de peix aranya, bastant habitual a la costa tarragonina. Castellví també ha remarcat que han disminuït molt els salts des de les roques des que es van col·locar cartells als punts més conflictius.

Un dels principals cavalls de batalla de la Creu Roja a les platges de Tarragona, i també del consistori de la ciutat, és evitar el salt dels banyistes des de les roques. De fet, l’any passat es van senyalitzar quatre punts on es realitzaven aquestes pràctiques -a les platges del Miracle, l’Arrabassada, la Savinosa i la Móra- i es va començar a multar aquesta conducta de risc amb sancions de fins a 800 euros.

En aquest sentit, Castellví ha reconegut que s’ha reduït molt el nombre de persones que salten des de les roques, tot i que “sempre n’hi ha algun”. Malgrat això, el coordinador ha comentat que n’estan molt pendents i que acostumen a avisar-los del perill que pot comportar aquest comportament.

Ni meduses ni tintoreres

Tot i que en platges properes a Tarragona s’ha hagut de restringir el bany per la presència de tintoreres molt a prop de la costa o per algun banc de meduses, Castellví ha remarcat que enguany , a la ciutat, han hagut de fer poques actuacions per meduses, i ha assegurat que per ara no s’hi han acostat aquests petits taurons. Així, ha exposat que bàsicament han hagut d’atendre picades de peix aranya, força habitual a la zona, i també algunes urticàries provocades per algues impregnades amb trossos de medusa.

Els usuaris fan cas de les banderes

Castellví ha afirmat que els banyistes “cada vegada ens fan més cas”, i ha detallat que quan hi ha bandera groga o vermella, els socorristes informen els usuaris del motiu i acostumen a entendre-ho. També ha valorat positivament la col·laboració de la Guàrdia Urbana, que els dóna suport en moments complicats “i estan amb nosaltres a peu de platja”.

De cara al mes d’agost, el coordinador espera que arribi bon temps i dies amb la mar més calmada que fins ara, per tal que els banyistes puguin gaudir amb tranquil·litat de les platges de Tarragona. En total, 47 socorristes de la Creu Roja s’encarreguen de vigilar les deu platges de Tarragona ciutat.