TOTS 21

Imatge del complex químic de Tarragona. Foto: ACN

El centre Tecnatox de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha dissenyat un qüestionari anònim en línia per comprovar quina és la percepció del risc i la càrrega emocional, psicològica i neuropsicològica de la quarantena tenint en compte l’àrea de residència. En aquest sentit, el grup vol saber si la proximitat als complexes químic i petroquímic de Tarragona fa variar l’afectació psicològica derivada del confinament i la percepció del risc.

Els resultats obtinguts amb l’estudi permetran obtenir informació rellevant sobre els efectes adversos per a la salut mental que es derivaran de l’actual situació produïda per la covid-19 al territori, i també de quines variables hi influeixen per tal de poder fer recomanacions a les administracions.
L’enquesta impulsada pels investigadors i investigadores del Centre de Tecnologia Ambiental, Alimentària i Toxicològica (Tecnatox) de la URV s’ha batejat amb el nom de Petrocovid 1 (https://psico.fcep.urv.cat/Q/petrocovid/).

«No només valorem l’àrea de residència de les persones que responguin a l’enquesta o la percepció del risc, sinó que també hem afegit qüestionaris per avaluar la impulsivitat, la percepció d’estrès, l’ansietat, la depressió i la regulació emocional que provoca el confinament de la població», explica la psicòloga Margarita Torrente, que juntament amb els seus companys del Departament de Psicologia Paloma Vicens i Lluís Heredia -tots tres investigadors del grup Tecnatox-, han dissenyat l’enquesta. «L’hem volgut fer pública ara que ja fa un mes que la gent està tancada a casa, perquè basant-nos en bibliografia anterior hem vist que és en aquest punt quan la quarantena ja comença a fer-se més dura», explica Torrente.

El qüestionari es tornarà a repetir en sis mesos i un any, i els investigadors confien en aconseguir un mínim de 3.000 respostes en cada fase per poder validar els resultats. Les respostes passaran a formar part de l’estudi que aquest grup de recerca està portant a terme per tal de verificar si existeix relació entre algunes malalties i la indústria química de Tarragona.

Redacció