.

Les passejades pel mig de la natura més sensitiva tenen un especial protagonisme a les Muntanyes de Prades. Foto: Entrecamins

 

Entre les activitats paral·leles, ruta d’equitació emocional, mindfulness a serra La Llena i Poblet, taller de plantes aromàtiques i esports d’aventura 

 

El II Festival Senderista de la Costa Daurada-Terres de l’Ebre ha preparat per a aquest dissabte un programa on l’astronomia, la geologia i les passejades pel mig de la natura més sensitiva tenen un especial protagonisme a les Muntanyes de Prades. Activitats que sempre van de la mà de guies locals professionals i que estan dissenyades per a que hi pugui participar tota la família.

Una de les propostes portarà els participants des del Refugi de la Mussara als Avencs de la Febró, unes espectaculars formacions geològiques que són un veritable espectacle natural. La principal d’elles es una imponent galeria de dos-cents metres de profunditat per uns trenta-cinc d’ample on s’han format estalagmites i estalactites (arrencades per a decorar una vila a Reus). “Es diu que s’hi va amagar el general Prim” durant la guerra dels carlins, destaquen des de l’empresa organitzadora Prades Aventura.

A les 11.00 h començarà a Alcover una visita al Mirador del Molí (MiMo), un espai situat al bell mig de la vall del riu Glorieta, un modern centre on es pot aprendre sobre la importància d’accions beneficioses que es duen a terme per combatre la degradació dels boscos, la pèrdua de la biodiversitat o el perill dels residus. La visita, organitzada per Camins Km 0, culminarà amb una ruta pedagògica de dos quilòmetres en que es parlarà sobre la gestió forestal.

Una altra de les sortides proposades per a demà dissabte ens convida a descobrir el barranc de Castellfollit amb els 5 sentits. “Durant la ruta veurem, escoltarem, tocarem, olorarem i sobretot tastarem”, expliquen els responsables del guiatge d’Entrecamins. Aquest racó de les Muntanyes de Prades forma part del Paratge natural d’interès nacional (PNIN) de la Vall del Monestir de Poblet, on “conflueixen la gran importància de dues espècies vegetals, que gairebé no es poden trobar en altres llocs de Catalunya, com el roure reboll i el teix, i la importància històrica i cultural del monestir de Poblet”, explica el director de l’empresa organitzadora, Carles Sanromà.

L’univers a l’abast

Els participants en la Gimcana familiar de Prades hauran de “recórrer a l’observació, l’atenció, la interacció amb els veïns, el treball en equip i la coordinació entre el grup” per a sortir-ne airosos, Foto: Ruta Prades

Dins de les activitats programades una de les que ja va tenir molta acceptació en la primera edició del festival va ser la de l’observació del cel al Parc Astronòmic de Prades, un indret privilegiat per als amants de l’astronomia. Dema dissabte, a les quatre de la tarda, els més petits podran gaudir l’espectacle SELENE, definit des del parc com “un viatge trepidant a la Lluna, ple de sorpreses i aventures, un espectacle de llum i color”.

Al vespre, el Parc Astronòmic acollirà diverses sessions de l’espectacle KOSMOS, una experiència immersiva única a Catalunya, que ens transporta als confins de l’univers per retornar al cel de Prades, tot comentant moments clau de la història de l’astronomia i de l’actualitat científica, amb els guies (amb certificació Starligh) Georgina Serven, Aleix Roig i Josep Puche.

Posteriorment, els participants podran observar els astres directament, mitjançant potents telescopis. Aquesta segona part de l’espectacle es desenvolupa al Mirador Astronòmic de Sant Roc, estirats en unes còmodes gandules per a una visió del cel de 360º.

Tornant a tocar de peus a terra, una altra possibilitat per a demà dissabte és conèixer la vila vermella i el seus secrets de forma “molt interactiva i amena”. Els participants en la Gimcana familiar de Prades hauran de “recórrer a l’observació, l’atenció, la interacció amb els veïns, el treball en equip i la coordinació entre el grup” per a sortir-ne airosos, avisa la seva organitzadora, la guia Maria del Carme Granados.

Activitats paral·leles

Els participants al II Festival Senderista Costa Daurada-Terres de l’Ebre disposen,,, aquest cap de setmana al territori de les Muntanyes de Prades, d’un ampli ventall d’activitats paral·leles que inclouen una ruta a peu de Prades al petit poble de Capafonts; una gimcana familiar al casc històric d’Alcover; visitar la Casa Museu de la Mel al mateix municipi o el Parc de les Olors del Mas de Caret.

També es podrà fer una ruta d’equitació emocional per la Mussara; veure una exposició sobre els éssers que vivien a la zona fa 240 milions d’anys; practicar mindfulness a Serra la Llena o observant els estels a Poblet; tota mena d’esports a la natura amb Gorg Aventura o les activitats familiars del parc Prades Aventura.

Per a poder-se inscriure en qualsevol de les activitats cal entrar al web https://festivalsenderistacostadaurada.cat i seguir les indicacions de cada operador. El preu de cada sortida és de 15 euros per als adults (a partir dels 16 anys) i de 3 euros, dels 7 fins als 16 anys.

Tothom que s’inscrigui en alguna de les sortides del II Festival Senderista de la Costa Daurada-Terres de l’Ebre pot publicar a les xarxes socials les imatges que capti durant l’activitat, amb l’etiqueta #SenderistaFest22. D’aquesta manera participarà en el concurs fotogràfic que enguany ha ideat l’organització per tal de difondre les millors instantànies de cada sortida. Els guanyadors rebran productes i gaudiran d’experiències locals, així com la subscripció d’un any a la revista Descobrir Catalunya, on es publicarà el nom dels afortunats, al número de desembre. El termini màxim per enviar les fotos és el 31 d’octubre.

La segona edició del Festival Senderista de la Costa Daurada-Terres de l’Ebre està organitzada per la revista Descobrir Catalunya, en col·laboració amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona i els consells comarcals de la Conca de Barberà, l’Alt Camp, el Baix Camp i els municipis de la Mancomunitat formada per Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Pratdip i Tivissa.

Redacció