.

.

TOTS 21

Creixell s’ha convertit aquest cap de setmana en punt de rebuda de refugiats/des ucraïneses, que s’estan derivant a famílies que viuen a la Ribera d’Ebre i a Lleida. L’actuació està essent coordinada per l’Ajuntament i la iniciativa la duu a terme l’ONG És per tu. El més curiós és que a Creixell no es quedarà cap refugiat, sinó que fa de centre de rebuda i redistribució. L’Espanyol de Barcelona també ha contribuït aportant l’autocar oficial.

 

Els refugiats -dones i nens, ja que els homes de 18 a 60 anys estan mobilitzats pel seu govern- van arribar en un autobús de 80 places passada la mitjanit d’aquest dissabte i han estat allotjats al càmping Creixell. Així mateix, el càmping Gavina col.labora també desinteressadament en alimentació i si convé allotjament. Els altres dos càmpings del municipi, Sirena Dorada i Alba, s’han ofert com a retén per si calgués més espai o serveis de cuina.

Aquesta matinada s’han repetit les escenes emotives de retrobament dels familiars que veien baixar de l’autobús els seus parents que fugen de la guerra, escenes que estem veient a les comarques de Tarragona aquests dies. La meitat del grup ja va marxar al seu destí amb els seus familiars i la resta espera fer-ho aquesta tarda, ha informat a Tots21 l’alcalde, Jordi Llopart.

Genocidi

‘El que més m’ha impactat ha estat veure les cares d’esgotament i desorientació que denotaven les persones que han arribat a Creixell. Vénen amb bosses senzilles on hi tenen totes les seves pertinences.  És una vergonya el que està fent Putin a Ucraïna, ell i la cúpula dirigent de Rússia ha de pagar per aquest genocidi que estant cometent contra el poble ucraïnès’, ha declarat.

L’alcalde es va encarrear de la logística de l’allotjament i manutenció dels refugiats en els càmpings de Creixell un cop va contactar amb l’ONG. Creixell vol actuar solidàriament, però fer-ho ‘amb les garanties legals’ que evitin sorpreses o abusos a refugiats. L’ONG segueix les directrius de la Generalitat per l’acolliment dels refugiats i fins i tot l’arribada d’aquests es va demorar sis hores ja que l’autobús havia de fer aturades i canvis de conductors -n’hi havia tres-, segons la normativa legal.

A banda, Creixell ha enviat tones de material humanitari a Ucraïna: ‘Estic molt satisfet de la resposta solidària que ha tingut el poble de Creixell a la crida que hem fet des de l’Ajuntament, i també de la tasca dels voluntaris, començant per Protecció Civil’, ha manifestat.

El proper pas serà que Creixell aculli refugiats. Ja s’està fent una crida a través de Facebook. Ara bé, l’alcalde només acceptarà que s’organitzi amb garanties legals i amb un suport al darrere de la Generalitat o d’una ONG reconeguda i fiable.

Web de la Generalitat sobre refugiats ucraïnesos

J. Garcia