TOTS 21

Eloi Calbet i David Ayza, durant la presentació del cartell del PrimaverArt. Foto: Tarragona21

El Morell es prepara per a viure del 6 al 8 d’abril la quarta edició del PrimaverArt, el festival multidisciplinar on es reuneixen el teatre, el circ, la música i ara la dansa , a més de les instal·lacions que busqun sorprendre l’espectador. Consolidat en la darrera edició amb una nodrida afluència de públic, busca confirmar-se com el que de fet ja és, el referent multiescena de carrer del Camp de Tarragona en diversitat d’arts.

No és PrimaveraArt un festival de circ al carrer, de teatre o de música, ni de dansa, sinó de tot plegat, amb apostes que funcionen en escenaris catalans i espanyols i amb un guió que preveu donar espai i ressò als grups locals. Busca elevar el llistó el festival començant per un cartell dissenyat per l’artista falsetana de renom internacional Marina Capdevila, un clucada d’ull al món clàssic del circ i al món de les àvies dels pobles que van al teatre o als espectacles que tenen lloc a les seves viles.

Eloi Calbet, regidor de Comunicació, ha definit els objectius del festival com aquella proposta «diferent de la que se celebra a porta tancada a l’Auditori, feta al carrer, gratuïta i familiar». S’encalçaran espectacles, especialment a la tarda de dissabte, 7 d’abril, perquè es busca que el visitant es quedi al Morell seguint el festival i optant també per diferents propostes del municipi que enriqueixin la vida econòmica. Les obres redueixen horari de funció i rarament s’allargaran mes d’un hora.

La Coral Guspira del Morell

Seran 15 les propostes que es podran seguir del 6 al 8 d’abril. L’aportació local es verificarà amb la companyia de Teatre La Sala, que oferirà ‘Ai, carinyo!’ (dissabte i diumenge a les 13:15h). També es podrà comptar amb la Coral Guspira, amb ‘La Coral Guspira canta a la primavera’ (diumenge, 13h), i l’Escola de Dansa de l’AMPA Ventura Gasol, amb ‘Benvinguts al cabaret’ (diumenge, 13:30h). Les formacions locals actuaran als jardins de l’Ajuntament i en alguns casos ho faran amb més públic que mai. Es tracta «de donar una empenta als nostres grups, que treballan durant tot l’any», destacava el regidor de Comunicació.

‘Femmes’, d’Hortzmuga Teatroa, la rebel·lió de les àvies

El festival arrencarà el divendres, 6 d’abril, a les 17h amb ‘Dracs!’, de la companyia Ukecontes del Garraf, un contacontes musical. Seguirà a les 18h amb l’Espai Fàbrica de Talents, destinat als talents morellencs, i a les 20 hores s’oferià ‘Metre’, de la companyia Jam de Lleida, amb un sol protagonista. Al vespre arribarà dansa aèria amb ‘Enfila, SA’, d’Estampades (Salt). Una companyia formada per dones que jugarà amb la il·luminació i amb l’espai. Serà a la plaça Francesc Macià.

Un dissabte intens

Dissabte es farà una mena d’inauguració del festival, sense ser-ho. Teatre Arrossegat de Catalunya’ arriba al Morell amb fama. La companyia es desplaça pel país representant damunt del seu escenari mòbil el seu extens repertori d’obres de teatre, llegendes, contes i altres històries.

El Payaso Chacovachi

L’estrena del festival serà ‘Femmes’, provocadora peça feta per dones, de la companyia Hortzmuga Teatroa de Bilbao, un cant políticament incorrecte d’un grup de velletes reconvertides en neoactivistes socials que protesten des de l’humor i interpel·lant amb el públic, una característica que es visualitzarà en diferents espectacles del PrimaverArt. Dissabte a la tarda arribarà el corrió d’espectacles per enganxar els visitants. Començarà el menú amb el circ d»Adoro’, una parella fresca i divertida. Seguirà amb ‘Mulïer’, de Maduixa Teatre (Sueca), una innovadora proposta teatral amb un grup de dones calçades damunt xanques, que busca explorar els límits de la dona i els límit que li imposen. A les 19h arribarà una de les dues instal·lacions per sorprendre el visitat: ‘El viatge’, que consisteix a introduir-se en una camilla dins una furgoneta tipus ‘food tracks’ i esperar esdeveniments del que s’anuncia que serà un viatge sideral. Per tant, sense actors i amb un sol espectador.

El circ participatiu arribarà també amb ‘Espera’, de Circo Eia, i la música la posaran Renaldo & Clara. L’atapeït dissabte clourà amb un clown argentí, El Payaso Chacovachi, que representarà -repetirà diumenge- ‘Cuidado! Un payaso malo puede arruinar tu vida’.

La Simone, equlibrisme francès

Diumenge arriben les propostes locals i una funambulista internacional, La Simone, francesa afincada a Cabra del Camp. Segona instal·lació sorpresa, ‘Laberint II’, en plena Rambla Joan Maragall amb passadissos i portes transparents o translúcides i amb uns mecanismes complexos per obrir les portes. Sense actors. Només per al públic. I el tancament, del festval serà per a un clàssic, l’home bala, en ‘The incredible box’, a la plaça de l’església. Tres personatges a la corda fluixa del desastre.

J. Garcia

Seguiu la programació completa en aquest enllaç.