.

Campanya d'excavació del jaciment ibèric de la Cella. Foto: Cedida

Campanya d’excavació del jaciment ibèric de la Cella. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Salou ha iniciat una nova campanya arqueològica al poblat ibèric de la Cella gràcies a la feina que han dut a terme des del Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) del Departament d’història i història de l’Art de la Universitat Rovira i Virgili. Aquests treballs, que es van iniciar al 2010 i es venen repetint des d’aleshores de manera anual amb campanyes d’entre 3 i 6 mesos, han servit per posar al descobert un poblat ibèric “molt important, el més destacat del Tarragonès”, que data del 400 A.C. i que va ser ocupat fins al 250 A.C., aproximadament, al segle II quan s’abandona pacíficament.

Segons han explicat des de l’equip d’excavacions arqueològiques, per aquest motiu es troba en un molt bon estat de conservació de les estructures i amb una arquitectura també molt singular, com ha assegurat el director del GRESEPIA, Jordi Diloli, ja que hi ha cases de grans dimensions. Les cases ibèriques –segons ha explicat Diloli- acostumen a ser d’uns 35 m2 però, en aquest cas, hi ha cases de més de 100m2, el que fa pensar que “eren de gent molt rica i això pot ser precisament per una ubicació privilegiada del jaciment, al costat del mar i amb vistes a Tarragona i a la mediterrània”.

Per l’alcalde de Salou, Pere Granados, aquest jaciment “és una aposta cultural del govern municipal perquè estem decidits a posar en valor el patrimoni històric i arqueològic del municipi”. Afegia que “veient el potencial que hi havia a la Cella varem arribar a un acord amb l’autoritat Portuària de Tarragona i la URV per dur a terme excavacions que posessin al descobert la riquesa del jaciment de forma que, un cop acabats els treballs de consolidació i de recerca corresponents, s’incorporarà a la ruta del camí de ronda com element i recurs turístic i cultural”. L’alcalde també afegia que “per les informacions de l’equip d’arqueologia sembla que es tracta d’un poblat únic i singular del nostre territori, i per això hi esmerçarem esforços per promocionar-lo i divulgar-lo”.

Per la seva banda, el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Josep Andreu, ha remarcat que des d’aquesta institució “s’ha estimat col·laborar en l’estudi i excavacions del jaciment per sensibilitat amb aquells projectes culturals i arqueològics del territori, i perquè es va descobrint que es tracta d’un poblat de característiques i magnitud importants”.