.

.

TOTS 21

argasentis1L’Ajuntament de Tarragona ha acomplert un acte de justícia adoptant, per unanimitat, una declaració institucional de suport als refugiats sahrauís. Els fets són coneguts, i la indiferència, difícil d’explicar. El mes d’octubre passat, unes pluges torrencials insòlites a la regió van causar danys greus als campaments on viuen aquests refugiats, al desert de Tinduf. Tot i que no hi van haver desgràcies personals, es calcula que poden haver perdut la seva casa unes 11.000 famílies. I ara s’enfronten a la manca d’aliments, d’aigua i d’equipaments bàsics. Noves circumstàncies adverses que s’afegeixen a una situació que ja és de per sí prou greu: el fet que totes aquestes persones hagin hagut de fugir del seu país, el Sàhara Occidental, ara sota ocupació marroquina, i visquin en condicions precàries al cor del desert.
D’acord amb el text aprovat, l’Ajuntament insta l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, el Fons Català de Cooperació i el Ministeri d’Afers Exteriors que duguin socors immediats als afectats pels aiguats. Amb tot, la declaració institucional té una altra vessant, que és important remarcar. Fa un reconeixement explícit del conflicte del Sàhara, recordant que tot just ara compleix quaranta anys de durada, i en reclama una solució política: la celebració d’un referèndum d’autodeterminació perquè els ciutadans i les ciutadanes puguin decidir lliurement el futur del seu país, tal com han reclamat les Nacions Unides en diverses resolucions.
Aquest referèndum no s’ha dut a terme mai perquè les autoritats marroquines el bloquegen davant la passivitat de la comunitat internacional i, el que és encara més greu, amb la complicitat de l’Estat espanyol. Espanya, no cal dir-ho, era l’antiga potència colonial al Sàhara, i en comptes de vetllar pels drets del poble sahrauí garantint un procés de descolonització com els que es duien a terme a la resta del continent, va cedir el territori al Marroc donant pas d’aquesta manera tan vergonyosa a un conflicte que encara no s’ha resolt.
Per això és important que el nostre ajuntament no hagi oblidat, i que en la seva declaració faci constar que l’Estat espanyol té un deute històric amb aquesta part del món, raó que fa encara més necessari que sigui capdavanter en l’ajuda humanitària a les víctimes dels aiguats.
Des de Tarragona ho hem reclamat. Ara cal que les altres administracions també s’hi impliquin. I cal, també, que el referèndum es dugui a terme i els refugiats puguin tornar a casa, al seu país que els hi ha estat robat.

Arga Sentís
Portaveu del Grup Municipal d’ICV-EUiA
Coordinadora d’ICV Tarragona