.

Imatge de la froda dep remsa d’aquest matí. Foto: Marc Colillas

Del 10 al 18 de desembre tindrà lloc a Tarragona la I Setmana dels Drets Humans amb 14 activitats ben diverses. Una iniciativa impulsada per entitats de la societat civil, agrupades entorn la Coordinadora d’ONG de Tarragona, i la Taula Intercultural que ha rebut el suport de la Conselleria de Cooperació i el Departament de Nova Ciutadania de l’Ajuntament de Tarragona. Noms com l’activista Arcadi Oliveres, mort recentment i a qui se li farà un homenatge i la defensora dels drets de les dones a l’Afganistan, Nadia Ghulam, que serà a la ciutat el proper 14 de desembre, son només alguns dels exemples.

El programa, que s’ha presentat avui en roda de premsa, inicia el dia dels Drets Humans, divendres 10 a les 19h, a l’Antiga Audiència amb l’acte Seguim lluitant, seguim caminant. Un acte en memòria del pensador i activista pels drets humans Arcadi Oliveres que comptarà amb la presència de familiars seus. Les activitats continuaran el dissabte dia 11 amb una visita guiada a l’exposició Activistes per la vida al Tinglado 2 a les 12h.

A la tarda, a les 19h al Centre Cívic de Sant Salvador, tindrà lloc l’obre de teatre L’Apagada: ni set, ni fred ni foscor! Una creació d’Enginyeria sense Fronteres i Xucrut Teatre sobre la pobresa energètica des d’una perspectiva ecofeminista. El diumenge dia 12, a les 12h a la Plaça Corsini, tindrà lloc l’acció Per una Europa dels Drets Humans desmuntem els murs visibles i els invisibles, a càrrec de Stop Mare Mortum. El dimarts 14, a les 19h al Campus Catalunya, es durà a terme el col·loqui Ser dona a Afganistan, de la mà de Nadia Ghulam, escriptora de El secret del meu turbant, coneixerem quina és la situació que viuen actualment les dones i nenes a Afganistan.

Les activitats al voltant del Dia de les Persones Migrants inicien el dimecres 15, a les 18h al Pati Jaume I, amb una trobada entre els fotògrafs Àngel Ullate, Adrià Borràs i Alba Rodriguez i els  protagonistes de les seves imatges en el marc de l’exposició PIB, producte Interior que Batega. Segueixen el divendres dia 17, a les 20h a l’Espai Jove Kesse, de la mà de JAM amb Le Voyage, una peça de clown humor gestual, sobre els viatges que les persones migrades i refugiades emprenen cap una nova vida. El dia 18 tindran lloc les activitats centrals del Dia de les Persones Migrants amb la Fira de la diversitat de 12 a 17h al Parc Saavedra. La lectura del Manifest de la Taula Intercultural de Tarragona a les 18h a la plaça de la Font i la projecció de  Mediterráneo, a les 19h a l’Antiga Audiència, una pel·lícula de Marcel Barrena i nominada als Goya 2022 com a millor pel·lícula, que narra els inicis d’Open Arms a Lesbos, Grècia, el setembre del 2015.

El conseller de Cooperació, Hermán Pinedo, ha volgut donar les gràcies a la Coordinadora d’ONG de Tarragona per la seva feinada en teixir tota aquesta programació” i ha explicat que “aquesta setmana és una gran oportunitat per aproximar-nos i conèixer la situació dels drets humans des de diferents vessants i perspectives, a través d’experiències en primera persona i de la ma d’aquestes entitats i els seus protagonistes”.

La consellera de Nova Ciutadania, Paula Varas, ha destacat “l’esforç i el treball conjunt interdisciplinar entre departaments de l’Ajuntament i les entitats per fer possible aquesta 1a Setmana dels Drets Humans i les Persones Migrades” i ha ressaltat el paper fonamental de la Taula Intercultural en la defensa dels drets humans així com per reflectir la diversitat cultural de la nostra ciutadania i actuar en molts casos com altaveu de les nostres entitats, veritables motors de la nostra societat”.

La celebració  

El 10 de desembre de 1948, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la Declaració Universal dels Drets Humans, i el 18 de desembre del 2001, es va declarar el Dia Internacional de les Persones Migrants.

Redacció