.

.

TOTS 21

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, atenent als mitjans de comunicació aquest dissabte a l’Estany d’Ivars i Vila-sana. Foto: ACN

El President de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest dissabte que cal “obrir una etapa de negociació” amb el govern espanyol però ha admès que la solució al conflicte català requerirà temps i “molt esforç”. “No ho arreglarem en dos dies, ho sabem”, ha dit Aragonès en una compareixença des de l’Estany d’Ivars. Aragonès ha concretat que la reunió amb el president espanyol, Pedro Sánchez, serà a priori aquest juny a la Moncloa de forma “formal i presencial”, i que la Generalitat hi portarà una proposta molt clara basada “en l’autodeterminació i l’amnistia”. Aragonès ha remarcat que aquesta proposta genera un “ampli consens” entre la ciutadania catalana.

Aragonès ha insistit que cal “treure” el conflicte polític català dels tribunals i situar-lo “on toca”, “en un espai de resolució política”. Així, ha defensat l’aposta pel diàleg amb el govern espanyol, assenyalant que cal obrir una etapa de negociació on el Govern té “molt clara” la proposta que anirà a defensar, centrada en l’autodeterminació i l’amnistia. Segons Aragonès, aquests són “dos grans consensos” entre la ciutadania del país.

El president de la Generalitat ha assegurat que tant el seu Govern com el de Pedro Sánchez tenen “molt clar” les posicions de les dues parts, i ha insistit que ell anirà a les reunions “amb tota la fermesa” per demanar un referèndum i la llibertat de presos i exiliats.

Pel que fa als indults que prepara el govern espanyol, Aragonès ha reiterat que no s’oposarà a una decisió que permeti “alleugerir el dolor que estan patint els presos i les seves famílies”. Ha afegit que aquesta decisió s’ha de prendre “el més aviat possible” i ha de ser “el més justa possible”, tot i remarcar que la solució que vol és l’amnistia.

D’altra banda, Aragonès ha reiterat que el govern espanyol hauria d’escoltar els dictàmens i posicionaments internacionals coneguts aquesta setmana, com l’informe del comitè d’Afers Legals del Consell d’Europa, que exigeix la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats.

Preguntat sobre les decisions preses al Consell Interterritorial de Salut, Aragonès s’ha remès a les paraules del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i ha dit que Catalunya defensarà la seva capacitat de decidir en aquest àmbit i exercirà les seves competències.

Aragonès commemora el Dia Internacional del Medi Ambient

Pere Aragonès ha visitat aquest dissabte l’Estany d’Ivars i Vila-sana per commemorar el Dia Internacional del Medi Ambient. Ha posat en valor que aquest espai natural va ser recuperat fa més d’una dècada “gràcies a l’impuls de la ciutadania i a la implicació de les administracions” i també ha indicat que actualment és un del tres espais naturals més importants de Catalunya pel que fa a la presència d’aus.

Així, el president de la Generalitat ha assenyalat que l’acció climàtica és un dels eixos del nou Govern i ha dit que les polítiques ambientals que plantejarà l’Executiu aniran lligades a la preservació de la biodiversitat, els hàbitats naturals i a la lluita per la reducció de les emissions de CO2.

Primera visita a les vegueries del país

Aragonès ha dit que la visita d’aquest dissabte a la plana de Lleida és la primera de les que té previstes fer arreu de les 8 vegueries del país. “El Govern que hem començat a caminar, que és de valors republicans, vol estar al costat de la gent i això vol dir estar al territori”, ha indicat.

Anna Berga