.

Els menuts, vestits amb bata blanca i ulleres, fent la priemra classe pràctica del dia. Fotos: Tarragona21

Què és el grafè? Per què serveix?  El grafè té un gran potencial en nano tecnologia perquè és flexible, fort, gairebé transparent i condueix electricitat. Actualment s’estan desenvolupant circuits de grafè semiconductor. Als alumnes menuts de Primària els tocava avui, en un laboratori de la URV, fer un muntatge elèctric per comprovar la conductivitat d’aquest misteriós semiconductor.

És un dels set experiments didàctics que ofereix la Setamana de la Ciència fins al 22 de novembre a alumnes que van de Primària a batxillerat. Seran enguany 1.500 els que hi prendran part de la mà de la URV, l’AEQT i la Generalitat.

Fins a 150 centres d’ensenyament del Camp de Tarragona s’ha sumat a una proposta de tallers temàtics que té un èxit desbordant i que des de l’òptica estratègica de la Universitat és ‘clau’ per a despertar vocacions entre els alumnes que un dia o altra hauran de triat la seva vocació professional, com destacava avui la rectora, María Jose Figueras, que subratllava ‘el valor afegit que suposa veure com els mateixos estudiants fan de mestres als més petits’.

Francesc Díaz, vicerector de Recerca i Planificació Científica de la URV, destacava que el que es busca ‘es obrir les aules a la societat’. Aquesta funció universitària de connectar amb els altres estaments formatius ‘és fonamental perquè el mon de la producció està detectant que està disminuint el número de ersones que s’hi volen dedicar’. Així, promoure vocacions ‘és una de les funcions universitàries clau’.

Seran dues setmanes intenses de classes pràctiques, però sobretot divertides de la mà de l’expert Carles Lozano. Quines fruites tenen més vitamina C? Quina és la diferència entre el sabó i el detergent? Com es produeix coure a partir d’un mineral? Són alguns dels experiments a què es veuran sotmesos els nois i nois de les nostres escoles i instituts, dividits per edats.

Tot plegat, una trentena d’activitats de branques científiques molt diverses. La necessitat de més joves científics i de més dones que es dediquin al món de la ciència és un dels objectius troncals del nou equip de govern de la URV, com també que les dones arribin a càrrecs de poder dins la pròpia URV.

La indústria química del Camp de Tarragona se suma cada any a la iniciativa. Així, el vicepresident de l’AEQT, Rodrigo Cannaval, ha subratllat que l’associació ‘seguirà fermament compromesa amb projectes com la Setmana de la Ciència’ i ha destacat l’elevada vocació científica de la zona.

La Setmana de la Ciència

La Setmana de la Ciència té un ampli ventall d’activitats per tot el territori. Des d’aquest dilluns també s’està duent a terme la ruta científica Antoni de Martí i Franquès, una ruta teatralitzada que apropa la figura d’aquest químic català que tenia el seu laboratori a Tarragona, destacava la rectora.

D’altra banda durant aquest novembre continua el cicle “La ciència del vi” amb tallers sobre diferents disciplines científiques que tenen aquest producte com a fil conductor i en el que es tasten dos vins de la DO Tarragona, que col·labora amb la iniciativa. El cicle l’imparteixen investigadors i docents de la URV i el 13 de novembre li toca el torn a l’enòleg Toni Sànchez, que conduirà la xerrada “El vi, un plaer per als sentits”, a l’Espai Turisme de Tarragona.

La Setmana de la Ciència a Tarragona compta també amb les activitats que organitzen instituts de recerca, centres tecnològics, museus i fundacions, que completen completen una programació conjunta en la què s’hi poden trobar activitats variades i adreçades a tot tipus de públic.

J. Garcia