Aquest dimarts 14 de novembre a les 17 h s’ha celebrat un networking sobre “Hidrogen i descarbonització al Port de Tarragona” organitzat per APPORTT al Tinglado 1 del Moll de Costa del Port de Tarragona, amb la col·laboració de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya i l’APT. La trobada ha consistit en una taula rodona amb la presència d’Isaac Justícia, director de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya; Ricard Garcia, director de la ETSEQ (URV); Núria Sicart, directora financera de l’Energètica; Xavier Quintana, responsable de gestió tècnica de Domini Públic i seguretat industrial de l’APT; i Marc Roca, gerent d’APPORTT, com a moderador.
Isaac Justícia, director de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, ha explicat que “el Port de Tarragona pot esdevenir un hub de l’hidrogen referent a nivell mediterrani i europeu i té l’oportunitat de crear una cadena de valor de l’hidrogen amb el teixit industrial del seu hinterland”. “A Port Tarragona, ha afegit, li correspon impulsar la transició cap a l’hidrogen, com per exemple, transformant embarcacions de dièsel a hidrogen per poder exportar l’experiència i la tecnologia posteriorment, així com reconvertint a l’hidrogen la maquinària ferroviària, ja que aquest tipus de projectes de descarbonització validats i viables poden donar origen a noves activitats econòmiques”.
Ricard Garcia, de l’ETSEQ (URV), ha insistit en que “les crisis ens han fet veure que necessitem algun tipus de sobirania en matèria d’energia. La pandèmia, la crisi energètica derivada de la guerra a Ucraïna i, sobretot, la crisi climàtica, marquen el moment -que és ara- de desenvolupar els recursos, tecnologies i infraestructures que ens permetin mantenir l’estil de vida que tenim i que ens permetin no dependre d’altres parts del món; i, a més, Tarragona té tots els ingredients per ser menys dependents dels combustibles fòssils: tecnològicament ho sabem fer i econòmicament… podem resoldre-ho”.
Núria Sicart, en representació de l’Energètica, ha explicat que “la missió de l’Energètica és produir tot el que consumeix la Generalitat de Catalunya, i el Port de Tarragona, esdevé un soci ideal per desenvolupar altres projectes relacionats amb les energies renovables”. Sicart també ha posat en valor la feina feta a Reus des de la iniciativa pública per al subministrament d’energia verda als equipaments municipals. El projecte començà a rodar amb la producció d’energia elèctrica solar i, fruit a l’impuls del finançament europeu via Fons Next Generation, s’orienta ara cap la constitució d’una comunitat energètica amb cooperació públic-privada”.
Xavier Quintana, responsable de seguretat industrial de l’APT, ha explicat que “el repte és assolir un port net, verd i autosuficient des del punt de vista del consum d’energia renovable i també complir amb la missió de convidar les empreses a invertir en renovables per tal de generar una comunitat energètica portuària”. El factor clau de la col·laboració públic-privada al Port, ha exposat Quintana, “serà produir energia renovable a un preu competitiu, adaptant el marc de la col·laboració a les necessitats i especificitats de cada actor, i multiplicant els diferents tipus d’energia per ser el màxim eficients i autosuficients”.
El networking ha comptat amb el patrocini de Repsol, Messer, Fi Group, Acció-Generalitat de Catalunya, Technip Energies i Lhyfe.
V.Tapias
Equip de redacció