.

Muriel Casals i Carme Forcadell, a la roda de premsa de la 'V'

La ‘V’ que l’ANC i Òmnium organitzen per a la Diada ha duplicat el nombre d’inscrits en una setmana. Si fa uns dies, la xifra registrada era de poc més de 70.000, aquest dimecres al migdia, els organitzadors asseguren que ja tenen 115.686 persones inscrites. Les dues entitats han assegurat també que fins ara ja compten amb 7.000 voluntaris per garantir el correcte desenvolupament de l’esdeveniment, i que ja supera els 1.500 el nombre d’autobusos reservats per traslladar gent de tot Catalunya fins a Barcelona. L’ANC i Òmnium admeten que la xifra d’inscrits és insuficient i que ara per ara tenen “dificultats” per omplir la ‘V’, però confien que amb la “crida” que fan ara, la mobilització creixerà.

Crida encesa a l’ANC i Òmnium. ‘Ara és l’hora’, la campanya que agrupa les dues entitats per organitzar la ‘V’ del proper Onze de Setembre, vol canviar el lent ritme d’inscripcions i assegurar que l’esdeveniment es podrà realitzar amb èxit. Carme Forcadell, presidenta de l’ANC, i Muriel Casals, presidenta l’Òmnium, han comparegut aquest dimecres a la tarda per demanar als catalans que participis en la ‘V’ i que ho facin registrant-se formalment.

Fins ara, tal i com ha detallat Forcadell, Ara és l’hora té comptabilitzats 115.686 participants a la ‘V’. Aquesta xifra, però, és insuficient i molt menor del que es requeriria. “No en són prou, en necessitem molts més. A finals d’agost de l’any passat, quan teníem dificultats amb la Via Catalana, vam fer una crida perquè s’omplissin els trams de les Terres de l’Ebre i l’èxit va ser impressionant. Ara estem aquí també perquè tenim dificultats, no ens n’amaguem”, ha explicat la presidenta de l’ANC, que tot i això ha assegurat que aquests problemes “ens serveixen per créixer i fer-nos més forts”.

És per això que Forcadell ha fet una forta crida a que els catalans “s’inscriguin”. “Hi ha la percepció que no cal inscriure’s perquè és a Barcelona i es pensen que és una concentració o una manifestació com la de 2012, però no és així. Necessitem organitzar-nos per fer la senyera i omplir bé la Diagonal i la Gran Via de les Corts Catalanes”, ha explicat.

Aquesta crida, a més, l’ha fet Forcadell especialment dirigida als veïns de la capital catalana i dels municipis de l’Àrea Metropolitana, de qui assegura que són els que menys s’estan inscrivint perquè pensen que “en sortir al carrer ja en faran prou”.

“Aquesta ha de ser la Diada de la nostra història. Només l’èxit aclaparador de la ‘V’ garantirà l’èxit el 9 de novembre”, ha dit Forcadell, vinculant la mobilització de la Diada a la consulta. A més, davant els dubtes que puguin sorgir sobre la celebració o no d’aquesta consulta a la tardor, la presidenta de l’ANC ha volgut recordar que “tot el que s’ha aconseguit ha estat sempre gràcies a la mobilització popular. Primer vam aconseguir un Govern sobiranista, després una data i una pregunta, i ara aconseguirem la consulta del 9-N”. En aquest sentit, ha demanat poder omplir Barcelona per la Diada i que sigui una ‘V’ “impactant, impecable i extraordinària”.

Per la seva part, Muriel Casals s’ha expressat en el mateix sentit, tot afirmant que Òmnium i l’ANC estan posant “tota la capacitat de treball i la voluntat perquè la Diada sigui un èxit clamorós”. “L’èxit de l’Onze de Setembre estem convençuts que garanteix l’èxit del 9 de novembre”, ha assenyalat.

No han convidat a Mas

A hores d’ara, ni Òmnium ni l’ANC ha convidat a participar en la ‘V’ al president de la Generalitat, Artur Mas, Forcadell ha reconegut que “no hi ha pensat” i que han preferit centrar-se en “fer una crida perquè participin tots els catalans”, sense dirigir-se específicament a Mas. A més, aquest any, la mobilització de la Diada no tindrà un lloc reservat per a les autoritats o membres del Govern que vulguin participar, com sí va passar l’any passat. Qui vulgui assistir a la ‘V’ s’haurà d’inscriure com qualsevol altre ciutadà.

D’altra banda, han contactat amb 36 colles castelleres perquè aixequin castells de forma simultània en el moment de conformar la ‘V’. Des d’Ara és l’hora, a més, esperen que siguin “moltes més” les colles que vulguin participar de l’esdeveniment. També s’ha contactat amb 1.200 corals catalanes per convocar-les a crear “el cor de cantaires més gran del país”.