.

Ana López, cap de llista del PSC a Cambrils

No entenem quina política està duent a terme el govern de Cambrils. El govern tripartit ha aprovat les ordenances fiscals pel proper any. Quina ha estat la nostra sorpresa (llegeixi’s amb ironia) quan hem vist que tots aquests números, impostos i taxes han estat insensibles a la realitat de la nostra ciutadania. Lluny de ser corresponsables amb la crisis econòmica provocada per la pandèmia de Covid segueixen amb la “patada” cap endavant i amagant el cap sota de l’ala. Vostès on viuen? Passegen per Cambrils? Parlen amb la gent?

Des del PSC creiem que en moments excepcionals calen mesures excepcionals, i a aquestes alçades, i amb un panorama econòmic i social cada cop més preocupant no les veiem per cap bada. Ans al contrari. Per no parlar del tarannà autoritari de l’alcaldessa tancada a la seva torre de vidre i de la nul·la voluntat política d’analitzar conjuntament amb l’oposició la realitat econòmica de la nostra ciutat i d’arribar a acords. No hi ha gestos. No hi ha ganes. No es fa política amb majúscules.

Si els polítics no som capaços d’analitzar contínuament el comportament dels serveis que s’ofereixen amb la voluntat de millorar; estudiar allò que no funciona i repercutir-ho econòmicament de la forma més justa és que l’engranatge no està ajustat. Llavors, lamentablement, haurem de donar la raó a aquelles persones que diuen que els polítics no serveixen per a res. La seva feina al govern i la nostra a l’oposició, és demostrar que la política és una eina de millora de la societat.

Aquest govern, dia rere dia, el que està demostrant però, és que l’únic que li interessa és seguir acontentant els seus. I si no, diguin-me quina necessitat hi ha de comprar en aquests moments el celler de la Cooperativa Agrícola sí o sí. El Teatre Auditori segueix aturat. El Mercat Municipal necessita d’una reforma integral, l’escola de Música Municipal tampoc està en les millors condicions. Però aquest govern només vol tapar els forats de la mala gestió econòmica que es va destapar a la Cooperativa i que van enxampar a molts cambrilencs amb la fallida pel mig. Quines són les raons? Ens les poden explicar? De veritat que amb la major crisi econòmica, social i sanitària de les darreres dècades cal desprendre’s de 800.000 euros en un espai que està protegit i que no pot desaparèixer?

I si el ‘macro’ panorama és desolador ja no diem el dia a dia. Ens trobem amb unes ordenances fiscals que no esmenen ni una coma de l’Impost de Béns Immobles. Vostès saben que hi ha cert marge de maniobra. Perquè no comencem a fer gestos amb les persones respectuoses amb el medi ambient?

Una bona política fiscal és aquella que és fa amb el criteri d’incentivar, motivar, premiar el bon ús dels serveis i també la que ajuda a aquelles persones que tenen dificultats. No entenem perquè apliquen un increment lineal del 14% en la factura de la brossa quan podrien aplicar incentius a les persones que reciclin correctament.

No ens han acceptat cap proposta de les que els hi hem fet, per donar alguns exemples:

Aplicar una rebaixa als col·lectius que implantin mecanismes per a l’estalvi en calefacció i aire condicionat permanent. Que permet:

1) Rebaixar el 90 per cent de l’IBI durant 3 anys anys després d’acabar la construcció, als edificis o habitatges, que fruit d’una gran rehabilitació, obtinguin l’etiqueta A al certificat energètic.

2) Rebaixar el 50% de l’IBI als habitatges inscrits al parc municipal d’habitatges de lloguer social mentre hi formin part.

Tampoc no han pres cap mesura per tal de alleugerir les dificultats econòmiques davant la crisis de la Covid-19, i per tal d’intentar reactivar l’economia del municipi. Des del PSC creiem que haurien de continuar eximint de fer pagar les taxes d’ocupació de la via pública. Sense els nostres comerciants, semblarà una ciutat desèrtica, no podem permetre que el comerç la restauració i d’altres… segueixin tancant persianes. Des del govern es poden fer aquests gestos. I la pregunta és perquè no es fa?

Decideixen pagar als bancs 1 milió d’euros perquè no els van saber invertir en allò que tenien pressupostat l’any anterior però tampoc no volen fer bonificacions amb l’excusa que no existeix la figura jurídica.

De 25 ordenances que serveixen per obtenir ingressos n’han modificat 13, la majoria no impliquen una voluntat política d’ajudar a la ciutadania ni contemplen la nova realitat.

Mentre agilitzen els sistemes de cobrament a la ciutadania no apliquen la mateixa vara de mesurar a l’hora de retornar diners per serveis no prestats. Ens preguntem com és que les empreses poden fer domiciliacions de serveis i el ciutadà de carrer no pot fer una simple gestió per telèfon. De veritat no s’han plantejat el despropòsit i més ara, quan les plantilles han de teletreballar?

Per tot plegat diem ben alt i clar que Cambrils no té govern. Té desgovern.