.

Un moment de la presentació del projecte. Foto: DiariTots21

Ametller Origen crearà un centre de 115 hectàrees de producció pròpia i distribció a Mont-roig del Camp des d’on distribuirà gran part de la sev producció a Catalunya i ho farà d’una manera innovadora, basant-se en una tecnologia de reutilització de l’aigua i aprofitant unes condicions de pluges que crear el microclima de Mont-roig.

L’empresa ho ha anunciat avui de la mà del conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper; de l’alcalde, Fran Morancho, i dels directius de l’empresa, Jordi Ametller i Joan Simó.

Es tracta d’una inversió de 50 milions d’euros que crearà més de 500 llocs de treball. L’alcalde ha subratllat que “avui posem la llavor d’un projecte totalment innovador. Estem molt il.lusionats, ens permet fer allò que ens haviem proposat, diversificar l’economia del municipi. El primer pas va ser l’anunci de la implantació del grup Lotte, en àmbit industrial. Avui fem un pas en un sector que històricament va tenir molta importància al municipi, i es tracta d’un projecte pioner a Espanya, marca un abans i un després en la producció agrícola del país”.


Altres notícies:


Al seu torn, el conseller ha valorat el projecte: “Tant de bo hi hagués molts alcaldes com el de Montroig i molts projectes com els d’Ametller per generar la prosperitat compartida per Catalunya. Volem empreses que arribin a tota Catalunya, desconcentrant-la, i aquest projecte diversifica l’activitat econòmica d’un poble que ha tirat de turisme i d’agricultura”.

Imatge de la plantació de maduixes que tindrà el recinte. Foto: Cedida

Es tracta d’uns terrenys situats a la carretera de Pratdip, on s’aixecarà un conjunt de 50 hivernacles de gran alçada, es reaprofitarà l’aigua, se subministrarà al 100% amb energia pròpia de plaques fotovoltaiques i crearà un hub innovador en formació, amb un espai d’habitatges per fins a 250 treballadors. L’aigua s’usarà de la pluja, de l’EDAR, situada a un quilòmetre, i si cal construiran una dessaladora pròpia.

El nou hub que es projecta al municipi del Baix Camp es planteja com un espai especialitzat en agricultura eficient i sostenible. A Mont-roig, Ametller Origen hi treballarà la traçabilitat dels cultius de forma integral, des del planter fins a l’empaquetat final, garantint el control sobre les varietats i els tractaments durant tot el procés, i fent el seguiment de la petjada hídrica i de carboni.

“El producte sortirà del recinte un cop empaquetat, cosa que eliminarà les emissions derivades del transport durant les fases intermitges del procés, i minimitzarà pràcticament a zero les plagues o malalties, reduint l’ús de
productes fitosanitaris”, explica Joan Simó, director d’Innovació i Sostenibilitat del Grup Ametller Origen.

A més, els cultius de Mont-roig del Camp seran hidropònics, un sistema que optimitza l’ús de l’aigua i dels nutrients, reduint considerablement les necessitats hídriques del projecte. Tal com precisa Simó, “aquest tipus de cultius poden arriba a necessitar només el 10% de l’aigua que fan servir els sistemes convencionals; el projecte del nou hub preveu que el 50% dels recursos hídrics provinguin de l’aigua de pluja amb l’objectiu de no fer ús de l’aqüífer de Mont-roig. La nova seu tarragonina, a més, es planteja com un referent en termes d’eficiència energètica,

“El hub de Mont-roig pretén canviar el paradigma del món hortícola a Catalunya -apunta Ametller-; les millores previstes en la productivitat, de més del 40%, han de servir en bona part per millorar les condicions laborals
d’aquesta professió en el sentit més ampli de la paraula i suposaran la incorporació de perfils molt diferents als actuals”.

Formació, ocupació de qualitat i finançament de tercers

El nou hub de Mont-roig comptarà, un cop acabat, amb un equip humà de més de 500 professionals, entre els quals s’hi comptarà personal del departament de R+D+i del grup, així com tècnics agrícoles, nutricionistes, operaris i assistents de control biològic, entre d’altres. Les obres de la primera fase del projecte, que inclou unes 10 ha d’hivernacles i el magatzem, s’iniciaran durant l’any 2026 i es preveu poder-hi començar a cultivar a principis del 2027.

Catalunya ha perdut el 57% de la superfície hortícola

En el primer quart de segle, el consum de tomàquets a Catalunya ha crescut més d’un 30%, al ritme que ha incrementat el nombre d’habitants. No obstant això, la producció d’aquesta fruita s’ha desplomat més d’un 71% en el mateix període: “L’any 1999 es cultivaven a Catalunya més de 126M de kg de tomàquets i actualment no arribem als 36M de kg -alerta Joan Simó, director d’Innovació i Sostenibilitat del Grup Ametller Origen-; aquesta caiguda genera una dependència important de les importacions que es veurà encara més agreujada en els pròxims anys, un cop s’hagin jubilat molts dels pagesos que avui encara treballen”.

Els promotors del projecte han destacat que buscaven una zona a Catalunya “a prop de l’àrea metropolitana, i Mont-roig té un clima molt benigne a l’hivern de manera que cultivarem tot l’any. És de les zones del litoral on plou més, encara que no ho sembli, i molta llum: el Maresme té molta boira d’octubre a març. Per condicions naturals és un lloc estratègic ideal i la pressió al territori no és la mateixa i no ens cal una terra fèrtil”.

La previsió d’inici obres se situa a inicis de 2026 i tot el projecte, que es farà per fases, en cinc anys.