El 21 de febrer es commemora el Dia Internacional de la Llengua Materna i, com és tradició durant aquests darrers anys, un grup d’alumnes de l’Oficina de Català de Constantí del CPNL (Consorci per la Normalització Lingüística) han fet una visita als estudis de Constantí Ràdio i han estat els protagonistes d’un programa especial. A banda de gaudir de l’experiència que suposa trepitjar per primera vegada un estudi de ràdio, un total de 8 alumnes de diverses nacionalitats i procedències han llegit poemes i textos en la seva llengua d’origen.
El Dia Internacional de la Llengua Materna va ser aprovat a la Conferència General de la UNESCO el novembre del 1999. Se celebra cada any el 21 de febrer i l’objectiu d’aquesta celebració és promoure el multilingüisme i la diversitat cultural, atès que, “les llengües són les eines més poderoses per a la preservació i el desenvolupament del nostre patrimoni tangible i intangible”.
L’edició del Dia Internacional de la Llengua Materna 2023 gira al voltant del lema “l’Educació Multilingüe (EML): la necessitat per a transformar l’educació”. És per això que aquest any, la idea de celebrar aquest dia és la d’explorar i debatre el potencial del multilingüisme per a transformar l’educació des d’una perspectiva d’aprenentatge permanent i en diferents contextos, revitalitzant les llengües en vies de desparició o en perill d’extinció.
El Dia Internacional de la llengua materna posa de manifest que les llengües i el multilingüisme poden fomentar la inclusió, i que els Objectius de Desenvolupament Sostenible se centren a no deixar ningú enrere.
Equip de redacció