.

Alumnes de la URV fen les seves aportacions. Foto: Tots21

La Unió Europea ha obert un ampli debat sobre el seu futur. Aquest dissabte, dia 23, tindrà lloc el ple de la Conferència que debatrà els informes dels grups de ciutadans europeus, entre ells, les aportacions que s’han fet aquest divendres des de la Universitat Rovira i Virgili a proposta de l’organisme Europe Direct Tarragona. La Conferència pretén establir les bases de la reforma de les institucions europees en els pròxims anys, de les seves capacitats competencials i financeres, dels seus principis i dels seus procediments de decisió.

L’àrea Didàctica de Ciències Socials de la Facultat d’Educació i Psicologia de la URV i Europe Direct han plantejat a un grup d’alumnes d’aquestes matèries per primera vegada aportar propostes de millora en quatre camps, propostes que han estat debatudes després que s’expliqués què és la Unió Europea i què és la Conferència sobre el futur d’Europa.

Sota el guiatge del professor Jaume Camps i la responsable d’Europe Direct a Tarragona, Marta Domènech, la sessió s’ha perllongat tot el matí a la Facultat d’Educació, iniciant-se amb una ponència de Marta Domènech, per seguir amb una activitat molt pròpia d’Europe Direct, com és una escenificació teatral per fer més amè el tema. Finalment ha arribar el gruix de la feina quan s’han creat quatre grups de treball entre els alumnes, que han abordat el canvi climàtic i el medi ambient, els valors i els drets, l’educació, al cultura i l’esport, i una economia forta al servei de les persones.

Marta Domènech i Alfonso González. Foto: Tots21

Notables han estat les aportacions dels alumnes, gairebé totes noies -només hi ha matriculat un solitari noi-, que han fet algunes peticions que poden sonar sorprenents, com és que s’ajudi a pagar les compreses a les noies. D’altres han estat impulsar el comerç de proximitat, igualar el cost dels testos d’antígens, impulsar un impost d’un cèntim d’euro en favor de la cultura o convalidar en estudis els practicants d’esports minoritaris i no només els esports massius.

La pluja d’idees ha estat constant i d’elles s’ha vist que alguns temes ja els aborda la UE, però altres no, com l’aplicació de salaris als estudiants becaris.  De la UE cal saber que la formen els estats i a aquests sovint no els interessa abordar segons quins temes que els poden afectar, com en aquest cas, segons recordava el professor de Dret Alfonso González, que també ha participat a les sessions.

Un dels temes de més calat fa referència als valors i drets, especialment pel que fa a la discriminació i la violència. Les alumnes de la URV reclamen la creació d’una institució formada per experts que faci un acompanyament a les víctimes de manera que se sentin segures i s’acabi amb aquesta xacra, a partir d’un protocol que arribaria al Parlament Europeu i acabaria traduint-se en directius comunitàries.

L’experiència ha estat força reeixida i el professor Camps anunciava a Tots21 la intenció de fer-ne una altra, però no centrada en una sola jornada sinó durant més temps.

J. Garcia

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */