.

Grups escolars dels dos centres educatius d’Altafulla han plantat les espècies autòctones en el dunar, com el Tamariu, Jull de platja o el Card Marí. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament d’Altafulla ha regenerat el cordó dunar del parc de Voramar amb la plantació d’espècies autòctones. En l’actuació, inclosa en el pla de gestió, s’ha reconstruït un terç de la duna amb sorra i s’ha tancat l’espai amb malles per tal de protegir i reforçar aquesta zona i la platja del municipi. Aquest dijous, grups escolars han participat en la regeneració del dunar i divendres es farà una acció oberta a tota la ciutadania. A partir de la setmana pròxima, els tècnics col·locaran trampes a la zona frontal, d’uns 60 centímetres, per retenir la sorra. “En quinze dies de tancament ja germinen plantes espontàniament tant al davant com al darrere”, ha indicat Ton Aymemí, tècnic del pla de gestió ‘Altafulla Platja Viva’.

La Diputació de Tarragona va atorgar el premi Iniciativa Medi Ambient al projecte d’Altafulla ‘Platja viva’, dotat amb 5.000 euros, que ha permès la recuperació de les dunes a la platja d’aquest municipi. “Després de la primera feina de donar forma a les dunes, de netejar la zona de restes de runes i de retirar tubs de les dutxes, l’última part és la regeneració per tal d’assegurar el cordó”, ha afirmat la coalcaldessa, Alba Muntadas.

Per això, grups escolars dels dos centres educatius d’Altafulla han plantat les espècies autòctones en el dunar, com el Tamariu, Jull de platja o el Card Marí. Divendres s’ha organitzat la iniciativa ‘Viu la platja’ que estarà oberta a tota la ciutadania. “Volem que coneguin l’actuació i la importància de mantenir aquests cordons dunars per la salut i protecció de la platja”, ha manifestat Muntades.

Fa un any i mig, es va redactar el pla de gestió per protegir la zona marítima d’Altafulla i una de les actuacions que recull el document és la regeneració del parc de Voramar. “L’enteníem com una zona de captació de sorra, però l’any passat els temporals van fer molt de mal, i la intervenció que hem fet ara és molt més defensiva, no es tracta només de retenir sorra perquè hi hagi platja sinó de començar a defensar el parc”, ha explicat Aymemí.

El tècnic ha assenyalat que la zona més afectada per les borrasques és l’entorn del Vinyet, on hi ha grans desplaçaments de sorra. “Enguany hem notat que els temporals no venen tant de llevant, sinó més de garbí i tenen més impacte en aquesta zona; això és positiu perquè aquí les garbinades afecten una mica menys i quan és de llevant afecten més al passeig”, ha indicat.

Segons ha explicat Aymemí en l’actuació del dunar del parc de Voramar s’ha afegit sorra i s’han retirat les atzavares, ja que és una espècia al·lòctona. “La principal actuació ha estat fer un tancament, hem optat per fer-ho amb malla perquè aquí a l’estiu hi ha molta gent i el que ens interessa és consolidar la duna i la vegetació”, ha destacat.

Fins dimarts vinent, es plantaran i se sembraran les espècies autòctones i després es col·locaran trampes al frontal del dunar. Aquestes tindran uns 60 centímetres i ajudaran a retenir la sorra. “Costes ja no invertirà diners a llençar sorra; hem de començar a crear els mecanismes per retenir-la perquè les inversions en aquest sentit segurament aniran a la baixa”, ha argument Aymení.

Ara, l’Ajuntament treballa a cercar solucions per els corrents d’aigua a la zona del dunar per evitar la pèrdua de sorra. “Tenim greus problemes de correntia, que entren a la platja i s’emporten la sorra, s’està treballant tècnicament per retenir aquesta aigua; busquem coherència en la continuïtat del camí de ronda, tant en la zona del Fortí com en la zona del final del passeig, amb el marítim i la ruta del Gaià”, ha subratllat el tècnic.

Des del consistori també han explicat que retiraran les barres de sorra del final del passeig marítim, col·locades a la tardor passada, per facilitar el pas dels ciutadans. Les barres es tornaran a posar a la tardor.

Mar Rovira