L’Ajuntament d’Altafulla crearà la Comissió de Memòria Històrica pels 90 anys de la proclamació de la República. Es tracta d’una mesa de treball que té com a objectiu recordar, mantenir, recuperar i transmetre la memòria històrica del municipi d’Altafulla des de la proclamació de la Segona República (14 d’abril de 1931) fins a l’actualitat, com a salvaguarda fonamental per evitar la repetició de qualsevol tipus de violació als Drets Humans.
Ahir diumenge 17 de gener, va fer 82 anys que les tropes franquistes entraven a Altafulla. Un dels fets històrics que va marcar tristament aquells fets va ser l’afusellament del cap del Sindicat Agrícola Pau Ramon Ramon en negar-se a lliurar les claus del local social, ubicat al carrer de Sant Martí a la confiscada casa Montagut. El lloc probable de l’assassinat va ser on avui s’ubica la rotonda entre els carrers de l’Ermita i de la Bassa, proper al Corraló de l’Espinac.
La comissió es desenvoluparà com a grup de debat, de discussió, d’elaboració, de propostes i d’activitats, oberta a la participació de la ciutadania. Aquelles persones que estiguin interessades en formar-hi part, cal que enviïn un correu electrònic a participaaltafulla@gmail.com .
Com a recordatori d’aquells fets, fa 82 anys, es van enterrar en una fossa comuna del cementiri d’Altafulla els 15 soldats de l’exèrcit legal de la República morts el dia abans, 17 de gener de 1939, en el decurs de la resistència contra l’entrada de les tropes insurrectes de la 105 divisió del Cos de l’Exèrcit Marroquí del general Yagüe.
Els defensors republicans d’Altafulla formaven part aquell 17 de gener dels carabiners vinguts de Barcelona i de les brigades mixtes 72 i 115 de la 43 divisió del XV cos d’exèrcit de l’Ebre del general Tagueña.
Dels 15 enterrats a Altafulla fa 82 anys només resten identificats sis: els carabiners de la caserna de la Torre Baltasar García Moreno, Benjamín Álvarez García; els joves de Molins de Rei, Joan Masana Masana i Antoni Farreras Ambrós; l’igualadí Josep Enselmu Sala i Magí Ràfols Giró, de Banyeres.
D’altra banda, el Ple municipal celebrat el mes de setembre de l’any 2016 va aprovar per unanimitat la restitució de l’antic nom de carrer de l’Hostal després que el 17 de gener de 1939 fou rebatejat com a carrer de Sant Antoni Abat arran de l’entrada aquell dia de les tropes franquistes comandades pel Cos de l’Exèrcit Marroquí.
Redacció
Equip de redacció