.

.

TOTS 21

Panoràmica del Baix Gaià des de Montoliu. Foto: Narcís Carulla

Amb l’objectiu ferm de posar en valor el patrimoni local, l’Ajuntament d’Altafulla organitza “El paisatge històric com a valor del territori”, les I Jornades del Paisatge del Baix Gaià, que es faran en dues sessions, el 14 de juliol a la sala de plens de l’Ajuntament d’Altafulla i el 21 de juliol a la sala Lluís d’Icart de Torredembarra. Hi prendran part especialistes acadèmics i agents locals i associacions de la subcomarca del Baix Gaià que donaran a conèixer el patrimoni d’aquest territori i les diferents realitats dels municipis de costa i interior que el formen.

Segons Maria Jesús Ortega, agent dinamitzadora dels Jocs Mediterranis i coordinadora de les jornades, l’objectiu és crear sensibilitat envers el patrimoni cultural, turístic i social del Baix Gaià. La jornada està dirigida a tots els públics i l’entrada és lliure, i per això s’ha creat un programa de divulgació amb un to didàctic, enfocat a l’administració local i també a tots els ciutadans interessats en el paisatge cultural del territori. Montse Castellarnau, regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Altafulla, obrirà la jornada a la sala de plens d’Altafulla a les 10h, i tot seguit intervindrà Pere Sala i Martí, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya i Josep Maria Palet Martínez, investigador i sotsdirector de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica.

A les 11:30h, prendrà la paraula el professor associat de la Universitat Rovira i Virgili, Francesc Burjachs, investigador també de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), un organisme adscrit a l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). La jornada la clourà Joan Anton Ventura, responsable de Institut d’Estudis Penedesencs. Les jornades estan organitzades pels ajuntaments d’Altafulla i Torredembarra i la Fundació Tarragona 2018 amb la col·laboració de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssic, l’IPHES, la URV, l’Observatori del Paisatge de Catalunya i l’Institut d’Estudis Penedesencs. Per sensibilitzar-se amb la marca Baix Gaià, els organitzadors han buscat la implicació de PimeComerç i la Taula de Comerç del Baix Gaià.

La jornada del 14 de juliol, es complementarà amb una passejada etnogràfica per Altafulla i una visita guiada al Museu Etnogràfic d’Altafulla, a càrrec de Salvador Gatell, que començarà a les 12h.