.

Nau de l’antiga nau de Valira a Alforja (Baix Camp), abandonada des de fa deu anys -l’activitat industrial va cessar l’any 2011-, a l’espera de la resolució d’un concurs de creditors. Foto:Ajuntament d’Alforja

Ajuntament d’Alforja ha pres possessió simbòlicament de les naus i els terrenys que antigament ocupava l’empresa Valira després d’haver dipositat 312.402,24 euros en compliment de la resolució del Jurat d’Expropiació de Catalunya. L’acte de presa de possessió  posa punt final, 10 anys després, al concurs de creditors i al procediment que es va seguir després de la paralització de l’activitat d’aquesta emblemàtica fàbrica alforgenca.

Joan Josep Garcia, alcalde d’Alforja, els regidors Magí Ferré i Francina Aroca i la secretària de l’ajuntament alforgenc van entrar simbòlicament en els terrenys de l’antiga Valira, que fa anys que estaven abandonats i en desús.

Ara, i un cop superat aquest tràmit, l’Ajuntament podrà iniciar el desenvolupament del PAU 10 (Pla d’Actuació Urbanística 10) que ja té força avançat i que inclou, a més dels antics terrenys de la Valira, un terreny adjacent pertanyent a un únic propietari particular. Per la seva part, la Diputació de Tarragona aportarà a l’Ajuntament d’Alforja 95.000 euros per fer front a aquesta operació, quantitat que ja estava consignada en el Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2015-2018.

El desenvolupament del PAU 10 comportarà que l’Ajuntament d’Alforja pugui disposar dels terrenys necessaris, que seran urbanitzats i on es durà a terme l’ampliació del cementiri i la instal·lació d’una sala de vetlles i on s’emplaçarà una zona verda i un mirador adjacents al cementiri de més de 3.000 metres quadrats. El projecte també preveu la creació d’un ampli vial central de distribució interna, d’espai per a l’aparcament de vehicles i per al desenvolupament d’una zona d’equipaments, comercial i de petita i mitjana indústria. En conjunt, el terreny sobre el que s’actuarà té una superfície de 10.567 metres quadrats.

Des del punt de vista de l’alcalde d’Alforja, Juanjo Garcia, la recuperació dels antics terrenys de la Valira comporta el compliment d’un compromís que ell mateix com alcalde i el seu grup polític consideraven com a prioritari atesa la preocupació de molts alforgencs i alforgenques per la situació d’abandonament dels terrenys i de les antigues naus des que Valira va cessar l’activitat.

A més, afegeix l’alcalde, “el desenvolupament d’aquesta actuació urbanística significarà un abans i un després, ja que Alforja reforçarà la seva capacitat en la prestació de serveis i en el desenvolupament de noves zones d’equipaments, comercial i industrial, la qual cosa afavorirà l’activitat econòmica i la creació de llocs de treball”.

Joan Josep Garcia, alcalde d’Alforja, els regidors Magí Ferré i Francina Aroca i la secretària de l’ajuntament alforgenc van entrar simbòlicament en els terrenys de l’antiga Valira. Foto: Cedida

2 milions d’euros

L’antiga fàbrica Valira, un cop va finalitzar la seva activitat industrial l’any 2011, va quedar abandonada a l’espera de la resolució del concurs de creditors. En plena activitat, la fàbrica donava feina a més de 70 persones i externalitzava una part de la seva producció entre moltes cases del municipi, de tal manera que la fallida de la Valira va afectar notablement Alforja, tant des d’un punt de vista econòmic com pel simbolisme que va comportar la pèrdua d’aquest actiu.

Un cop iniciat el procediment concursal, bancs i creditors van taxar els terrenys i les naus en més de 2 milions d’euros, però temps després l’ajuntament va iniciar un procés d’expropiació sobre aquests terrenys per poder fer efectiva l’ampliació del cementiri, que registrava una molt alta ocupació, i per crear-hi una sala de vetlles i una zona verda.

Pel que fa al cementiri, l’any 2011 ja era gairebé al límit de la seva capacitat. L’Ajuntament va fer una primera ampliació dels nínxols existents sense modificar les dimensions del recinte, però aquesta ampliació actualment ja està gairebé exhaurida.

El procediment que s’ha seguit i el desenvolupament del PAU 10 permetran fer una ampliació molt més important del nombre total de nínxols i dotar al municipi d’una sala de vetlles, de tal manera que es garantirà la continuïtat de l’equipament funerari durant els propers 50 anys. A més, molt possiblement s’obrirà una segona porta d’accés al cementiri des del nou vial.

Pel que fa a la zona verda, que s’ubicarà a tocar del cementiri, constituirà, per la seva situació elevada, un mirador sobre el nucli antic alforgenc.

Finalment, i pel que fa a l’antiga nau principal i a la resta del terreny disponible, a hores d’ara no està decidit quin ús se’n farà, tot i que el més important, remarca l’alcalde, és poder disposar de la propietat dels terrenys, que es preveu que tindran una gran importància en el desenvolupament del futur d’Alforja a mig termini.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */