.

El president del PP, Pablo Casado, i el candidat a la presidència del PPC, Alejandro Fernández, saludant al congrés a Sitges. Foto: Núria Julià

Alejandro Fernández ha assumit aquest dissabte la presidència del PPC després de rebre un 97,1% dels vots dels assistents al XV Congrés Extraordinari del PP de Catalunya. En el discurs posterior a la seva proclamació, Fernández ha proposat un “pla d’incentius” per “protegir el 53% no nacionalista” a Catalunya.

Entre altres mesures, ha advocat per pagar complements de destí als professors i jutges que “volen anar-se’n de Catalunya”. El nou líder dels populars ha afirmat que “ara toca una etapa de fermesa a partir de la qual construir després el diàleg” entre catalans i ha fet una crida a “no ser sectari i escoltar l’adversari”. Després d’uns resultats electorals que van donar només 4 escons al PPC al desembre, Fernández ha dit que cal “ser capaços de construir una nova majoria que s’ha de liderar”.

Fernández, que ha aconseguit el 97% dels vots a favor per ser proclamat president del partit, considera que els independentistes s’han adjudicat “recursos il·limitats” i té la “convicció sincera” que només hi haurà solució al conflicte “quan el 53% no-nacionalista disposi dels recursos, del reconeixement i del dinamisme social que té el 47%”. “Llavors és quan no podran ignorar-nos, hauran de parlar amb nosaltres, no disposaran d’una posició privilegiada”, ha afegit. Per fer-ho, el PPC necessitarà “ajuda”. I Fernández ha posat sobre al taula un pla nacional d’incentius per “ajudar” els no-nacionalistes. “Si ells promocionen els millors talents per la separació; nosaltres per defensar el contrari”, ha conclòs.

Per al nou president popular, la clau de volta és situar el constitucionalisme al 70% i passar per ser els interlocutors. “”I no el convergent de torn; el PP de Catalunya serà respectat”, ha advertit. Vol aconseguir-ho amb “fermesa” i sense ser “sectaris” amb els adversaris polítics. “Per construir posteriorment el diàleg”, ha afegit sense concretar. Sí que ha aprofitat la crida al lideratge per criticar Cs i la seva líder a Catalunya, Inés Arrimadas. “No n’hi ha prou amb protestar constantment; […] M’hauria presentat a un investidura amb 36 escons? Sí, amb aquests escons em presento a aquesta investidura, la d’Òmnium i la del Barça si és necessari”, ha resolt Fernàndez.

El líder del PPC, que ha parlat d’una “ferida del procés que encara sagna”, també ha apel·lat al pacte constitucional del 1978 i ha assegurat que l’assignatura pendent que en queda és el diàleg entre catalans. “No hi ha simetria a les responsabilitats entre separatisme i constitucionalisme, ells decideixin trencar amb un pla traçat per trencar Espanya”, ha advertit.

Pablo Casado: ‘Una situació irrespirable a Catalunya’

En la seva intervencio, el president del PP, Pablo Casado, ha arengat les bases i els exvotants populars per retornar la confiança a la seva formació. “”Castigar-nos a les urnes ha dut més radicalitat o menys? Ha tingut més o menys poder el supremacisme nacionalista?; […] Aquesta segueix sent casa seva, i poden tornar a confiar en nosaltres”, ha sentenciat en una clara referència als votants que han optat per Cs.

En cloure el congrés del PPC, Casado ha apel·lat així a un PP de majoria “eficaç, útil i suficient” i a un vot “fort”. Perquè “no es pot unir Espanya desunint el vot”, ha advertit. També a Catalunya, on ha urgit els populars catalans a ser “catalitzadors per resoldre una situació absolutament irrespirable”. De fet, Casado ha avalat el projecte “guanyador” de Fernández al capdavant del PPC com una “primera pedra” en aquest sentit: recuperar qui ha “buscat el PP fora del PP” i “no l’han trobat”.

ACN