TOTS 21

Fèlix Alonso, alcalde d’Altafulla

L’Ajuntament d’Altafulla ha manifestat el seu malestar després que la Generalitat hagi allotjat a l’Alberg de la Casa Gran, enmig de la Vila Closa, una trentena de menors immigrants sense haver avisat al consistori.

Els menors, d’entre 14 i 17 anys, estan sota la tutela de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat de Catalunya. El consistori, que s’ha posat a disposició del Govern, denuncia que s’ha assabentat de l’arribada dels joves arran de «les queixes per aldarulls i molèsties que veïns havien denunciat a la Policia Local, i on els agents han hagut d’intervenir en dues actuacions».

L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, ha manifestat que, des del coneixement dels fets, ha intentat posar-se en contacte amb responsables de DGAIA sense èxit. També ha recriminat l’actitud passiva dels Mossos d’Esquadra que, «ja sigui perquè no donen l’abast, o pel que sigui, no han actuat amb la diligència que es requereix per un tema tan sensible com aquest», segons el batlle.

Segons un comunicat de l’Ajuntament, la Policia Local ha hagut d’intervenir en dues ocasions. La darrera, dimarts, arran d’un incident entre ells i on un membre del grup va haver de ser evacuat en ambulància cap a l’hospital. La Policia Local d’Altafulla enviarà en les hores vinents informes sobre les incidències que s’han produït a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat de Catalunya, i també ho posarà en coneixement de la Fiscalia de Menors.

Alonso ha posat a disposició d’aquest grup les aules de l’Escola Municipal d’Adults, el pavelló poliesportiu i el camp de futbol, i ha lamentat que des del govern català no se’ls hagi informat prèviament d’aquesta actuació amb la finalitat de prendre les precaucions per a «mantenir l’harmonia i la convivència ciutadana». A més, ha apuntat que l’alberg del municipi «no es pot convertir en un centre d’acollida» perquè «en cap cas reuneix les condicions» per atendre els joves «en les condicions correctes i adequades».

També ha demanat que l’enviament de menors immigrants sigui proporcional a la població, i «en cap cas, que sigui com s’ha fet fins ara». La majoria de menors immigrants, arribats a l’Estat espanyol en haver creuat l’Estret de Gibraltar en pasteres o amagats a dins de vehicles, no tenen referents familiars coneguts i no saben parlar ni català ni castellà. Els joves fa més de sis mesos que estan a Catalunya i ja han passat per diversos centres d’acollida, com per exemple el Casal de l’Espluga de Francolí.

L’alcalde d’Altafulla també ha avançat que està en contacte amb la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) per coordinar i pressionar, juntament amb els altres municipis afectats, i crear un comitè de crisi que es reuneixi de forma immediata perquè «la Generalitat no pot tenir una actitud passiva cap a aquest problema».

Està previst que divendres es convoqui una reunió amb la responsable de Suara Cooperativa, empresa contractada per la Generalitat per gestionar el servei d’acollida d’aquests menors, amb tots els portaveus dels grups municipals a l’Ajuntament d’Altafulla perquè estiguin informats de l’assumpte.