.

.

TOTS 21

Alcaldes i regidors del PSC del Camp de Tarragona s’han aplegat aquest dimarts al Parc de les Granotes de la capital del territori per fer valer la seva veu contrària al referèndum de l’1-O, posicionar-se en el centre del debat entre dos bàndols a punt de xocar reclamant diàleg i solucions dins de la legalitat, lamentar el paper que els ha tocat jugar per la implicació reclamada des de la Generalitat al món local a cop de decret i deixar clar que “no estem baixos de moral ni acollonits. Ens mantenim perfectament sòlids en les nostres conviccions”, afirmava l’amfitrió i portaveu de tots ells, Josep Fèlix Ballesteros.

El to ha estat conciliador, fins i tot a l’hora de rebutjar les pressions verbals i en forma de pintades rebudes per edils socialistes arreu de Catalunya, amb una excepció: la de l’alcaldessa de la Ciutat Comtal. “Els alcaldes i les alcaldesses del PSC estem defensant allò que Ada Colau fa a Barcelona, però a ella li han posat un vestidet de seda perquè li quedi fi… Però la mona és mona, se li posi el vestidet que se li posi”. Més enllà d’aquest cas puntual, Ballesteros no ha volgut criticar cap de les decisions dutes a terme pels alcaldes independentistes perquè “tots ho passem malament. Jo estic al seu costat, prenguin la decisió que prenguin” siguin d’un bàndol o d’un altre.

Darrere del cartell que en qualsevol altra situació normal seria de campanya electoral (“Votar sense garanties? Que no comptin amb mi”) els socialistes han ensenyat musculatura orgànica i ideològica. “És un acte simbòlic però real d’afirmació de les nostres conviccions, creences i de la coherència del nostre posicionament. No és cert que no volem que es voti -explicava Ballesteros-, el que no volem és que es voti en aquestes condicions”.

L’alcalde, a més, ha recordat que “en la majoria de pobles i de ciutats la Generalitat té espais suficients per permetre que la gent vagi a votar”. Tanmateix, ha acusat al govern “de centrifugar les responsabilitats per a passar-les a altres, en aquest cas a l’administració més feble i més propera als ciutadans” com és la municipal.

“No estem preocupats perquè estiguem pressionats. Darrere del pressing i pintades tenim milers de persones que dia a dia ens paren i ens diuen que aguantem i que estan amb nosaltres”. En què? En la solució que proposen els socialistes. En primer lloc en l’àmbit estatal, per mitjà “de la Comissió de Debat Territorial” posada damunt de la taula pel primer secretari del PSOE, Pedro Sánchez, “i sobre la qual a dia d’avui tots els partits n’estan d’acord”. En distàncies curtes, les sortides passarien segons Ballesteros per marcar un punt de sortida: “No volem formar part de cap front. No som independentistes ni antiindependentistes. Probablement per això tenim els problemes que tenim. Volem un acord, hi ha instruments per arribar-hi. Però no és saltant-se la llei emmarcada dins d’uns parlaments democràtics. Ens sentim tan demòcrates com el que més, no més que ningú (en referència a les files independentistes)”.

“No volem posar més llenya al foc” ni ajudar a “trencar ponts per culpa de tacticismes d’uns i immobilisme dels altres”. Exposat l’escenari ideal, Ballesteros assegurava que el full de ruta del PSC passa per “no provocar crispació ni trencament de la convivència (sobre aquest punt en roda de premsa posterior ha puntualitzat que “hem decidit no presentar denúncies excepte en el cas d’agressions físiques”). A una pintada, diàleg. A una escridassada, diàleg, a un escratxe, diàleg, a un cartell ofensiu, diàleg. Però no un diàleg retòric, sinó que ajudi a trobar solucions que puguin ser assumides pel conjunt de la ciutadania”. En aquest sentit, des del PSC “estem disposats a seure a qualsevol taula, però no a cometre il·legalitats, a posar en risc als funcionaris i a transgredir les normes democràtiques que ens hem donat votant a cadascun dels comicis” des de la restauració de la Democràcia. “Nosaltres volem avançar en el reconeixement nacional de Catalunya, però no trencant la legalitat”, ha conclòs.

Entre els alcaldes presents s’hi trobaven els de Vandellòs i L’Hospitalet de l’Infant, Mont-roig, La Canonja, Constantí, Montmell, Vilanova de Prades, la Selva del Camp, Vespella, Vilallonga i Vallmoll. També hi havien regidors dels ajuntaments de Cambrils, Salou, Torredembarra i Rourell.

J.S.