.

.

TOTS 21

Mosso d'esquadra realitzant una control d'alcoholèmia. Foto: Cedida

Mosso d’esquadra realitzant una control d’alcoholèmia. Foto: Cedida

En un any s’arriben a fer 5.000 controls d’alcoholèmia al Camp de Tarragona, d’aquests uns 2.400 donen positius, segons dades del 2014. Aquesta dada equival a uns 200 controls positius al mes. A més, entre el 60 i 70% de controls d’alcoholèmia realitzats es fan el cap de setmana.

L’inspector Antoni Vilafranca, cap d’Àrea Regional de Trànsit al Camp de Tarragona, explica que el “camp de Tarragona és una zona molt compensada” i que la tendència d’aquest any és mantenir els resultats. Durant els mesos de juny, juliol i agost el percentatge de controls realitzats augmenta entre un 10 i un 15%.

Vilafranca explica que durant l’estiu no s’aprecia la diferència entre un dia laborable del d’un cap de setmana respecte a l’afluència i reafirma que les àrees més conflictives aquelles on hi ha una zona d’oci nocturn com és el cas de municipis com Calafell, Torredembarra, Salou i Cambrils

El consum de drogues lligat al consum d’alcohol

El consum de drogues va molt estretament relacionat amb el consum d’alcohol i a vegades els conductors que han consumit alcohol també han consumit drogues o a l’inrevés. Vilafranca explica que el primer control que s’efectua és el d’alcoholisme, que no és discrecional, i si el conductor malgrat que no dona positiu mostra indicis de conduir sota l’efecte d’alguna substància es realitza la prova de drogues. De cada 1.200 proves per consum de drogues que es realitzen unes 1.000 donen positiu.

Vilafranca també explica que si un conductor dóna positiu en alcohol ja no es realitza la prova de drogues, ja que s’ “immobilització el seu vehicle” i aquest fet suposa treure el perill de la carretera. L’inspector recorda que la tassa d’alcoholèmia no pot ser superior a 0,25 i que quan ho és el conductor queda inhabilitat per conduir fins que durin els efectes de l’alcohol.

Malgrat els resultats el risc a les carretes de Tarragona ha disminuït

El departament català de trànsit mitjançant l’estudi Eurorap ha analitzat l’accidentalitat a les carreteres catalanes. Tenint en compte la L’estudi conclou que Tarragona és la demarcació amb menor risc de trànsit. Segons un informe de RACC amb el departament català de trànsit els quilòmetres dintre d’aquesta franja han disminuït un 5,5%, el que situa la demarcació amb un menor risc de tota Catalunya amb un 4,7% (11 trams de risc) enfront Barcelona que és la que en té més amb un 15,2% (17 tams).

Brigitte Urzaiz