.

.

TOTS 21

Es farà servir el sistema d'alertes a mòbils. Foto: Neus Bertola

Es farà servir el sistema d’alertes a mòbils. Foto: Neus Bertola

Protecció Civil farà un simulacre de risc químic activant les sirenes i les alertes al mòbil aquest dimecres, 20 de setembre, al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre a les 11 del matí. D’aquesta manera, es recuperen les proves de sirenes que no es feien des del 2019. A més, es testejaran les dotze noves sirenes que s’han instal·lat des de llavors, de les 52 totals que hi ha a la demarcació. Protecció Civil calcula que el simulacre afectarà 200.000 persones, tot i que la ciutadania no s’haurà de confinar. Sí que ho faran algunes escoles de manera voluntària. Des de la Generalitat insisteixen a configurar el telèfon mòbil per rebre els avisos d’emergència.

Aquestes proves s’estan realitzant de manera periòdica des de l’explosió d’IQOXE, a Tarragona, el gener del 2020. Les sirenes de risc químic es troben en dotze municipis del Camp de Tarragona i dos de l’Ebre. Són Constantí, els Garidells, el Morell, els Pallaresos, la Canonja, la Pobla de Mafumet, Perafort, Reus, Salou, Vilallonga, Tarragona, Vila-seca, Tortosa i Flix. Tot i això, es pot donar el cas que dimecres una persona no escolti el so de les sirenes, però sí que rebi el missatge.

Presentació del simulacre. Foto: Arnau Martínez

Presentació del simulacre. Foto: Arnau Martínez

La directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, ha remarcat la importància de fer aquest tipus de proves de manera “territorialitzada”, ja que abans es feien a escala de tot Catalunya el mateix dia. Cassany ha apuntat que la prova servirà perquè la ciutadania es “familiaritzi” amb el so d’alerta i “comprovar el radi d’auscultació de les sirenes”.

Com en els últims simulacres, després de la prova, Protecció Civil activarà una enquesta en línia perquè la ciutadania respongui un qüestionari breu i es pugui mesurar el percentatge de població que ha rebut l’alerta. Cal recordar que en cas d’accident químic real la premissa és tancar-se en l’edifici més proper i tancar portes, finestres i qualsevol ventilació a l’exterior.

ACN