TOTS 21

Un dels enigmes nocturs desvetllats per la jornada "A cau d'orella". Foto: Cedida

Un dels enigmes nocturs desvetllats per la jornada «A cau d’orella». Foto: Cedida

El proper divendres a la nit, 11 de novembre, tindrà lloc AH DE LA TORRE, un dels quatre enigmes proposats per ‘La ciutat a cau d’orella’, el cicle que aquesta tardor està dedicat a les llegendes i l’oralitat. Fins al desembre s’han programat una desena de tallers literaris, enigmes nocturns, rutes terrorífiques i descobertes d’espais. Divendres a les 9 del vespre el Pretori (Plaça del Rei) acollirà el segon enigma del cicle. Al llarg dels segles, la torre del Pretori ha tingut diversos usos; des de formar part del fòrum provincial romà, passant per castell en època medieval, dipòsit de material bèl·lic o presó. Les històries i llegendes al seu voltant ens recorden el seu passat, maleit per l’estada de Ponç Pilat a la torre.

Tarragona ha acollit al llarg dels segles històries i personatges que han omplert els seus carrers de vida i de misteris. Algunes d’aquestes històries s’han mantingut gràcies al boca-orella i a la feina dels cronistes que les han deixat per escrit. Segles després, els carrers de la ciutat encara són l’escenari d’aquestes històries, però, quina part és real i quina no? En aquesta nova edició de ‘La ciutat a cau d’orella’ dedicada, en el seu cinquè aniversari, a les llegendes de Tarragona, la Conselleria de Joventut convida a (re)descobrir espais llegendaris com la torre del Pretori, la catedral o la casa Castellarnau i personatges nostrats com els apòstols de la Seu, les rates de la processó i santa Tecla.  Descobrir on estan els límits d’allò real, l’imaginari i la ficció és una de les principals obstinacions de la ciutat de Tarragona cada tardor i des de l’any 2012.

Bona part de les accions que porten a terme el cicle ‘La Ciutat a Cau d’Orella’, s’erigeixen en l’àmbit del lleure educatiu i es veuen reflectides en un producte lúdic i cultural, reunint la història oral en un conjunt de propostes educatives, d’entreteniment, participatives i sobre l’escenari nocturn. Tota una recepta construïda per joves i col·lectius joves amb la finalitat de donar forma i paraules a la Tarragona misteriosa i tafanera. Un dels principals valors d’aquest cicle és l’oportunitat de trobada i intercanvi entre entitats ciutadanes, juvenils i no tant juvenils, que sobre una mateixa taula adquireixen formes de participació compartides i una experiència significativa de reciprocitat i treball en qualitat. Aquest cicle i el projecte que l’acompanya, ha estat mencionat aquest 2016 amb el distintiu de Bona Pràctica en Polítiques de Joventut per l’Associació Catalana de Professionals de Polítiques de Joventut.  La programació de ‘La Ciutat a Cau d’Orella’ forma part del Programa d’Alternatives d’Oci i Consums amb el suport i finançament del Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad.

Les inscripcions es podran realitzar pel web www.tarragonajove.org o bé, presencialment, a l’Oficina Jove del Tarragonès (plaça imperial tarraco,1) de dimarts a dijous de 9 a 14 h, (divendres fins les 13 h) i dimarts i dijous, també de 16.30 a 19 h. L’Espai Jove Kesse (c. Sant Antoni Maria Claret, 12-14) també oferirà suport en la reserva de places i inscripcions de dimarts a dissabte, de les 17 a les 21 h.

Per a més informació i el detall de la programació es pot consultar la pàgina webhttp://www.tarragonajove.org/LA_CIUTAT_A_CAU_DORELLA/