.

El secretari general d'UP, Joan Caball, intervenint durant la roda de premsa posterior a la reunió per parlar del boicot rus, acompanyat del conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, i els líders dels sindicats Asaja i JARC. Foto: ACN

El secretari general d'UP, Joan Caball, intervenint durant la roda de premsa posterior a la reunió per parlar del boicot rus, acompanyat del conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, i els líders dels sindicats Asaja i JARC. Foto: ACN

El Departament d’Agricultura, amb el suport del sector agrari, es planteja recórrer als tribunals europeus per instar Brussel·les que activi els mecanismes de compensació per pal·liar la crisi de preus de la fruita de pinyol que ara s’ha vist agreujada pel boicot de Rússia amb el tancament de fronteres a productes alimentaris d’occident. El conseller Josep Maria Pelegr s’ha reunit d’urgència amb representants de tot el sector agrícola, des de sindicats a cooperatives i centrals de fruita per ”exigir mesures extraordinàries’ com la crisi de l’E.Coli. També s’ha criticat durament al Ministeri d’Agricultura per no liderar les reclamacions i deixar en un segon terme la problemàtica.

La voluntat de recórrer als tribunals seria per motivar a què la Unió Europea acatés els compromisos de posar en marxa les mesures compensatòries per situacions com la crisi de preus o el boicot rus a l’entrada d’aliments d’occident. Segons el conseller Pelegrí, hi ha un fons de reserva de 2.800 milions d’euros per aquestes situacions i no entén com encara no s’ha activat el mecanisme per accedir-hi. En aquest sentit, el conseller ha posat de manifest les ”grans exigències” de les normatives europees per als agricultors a l’hora de produir, i que aquests acaben compliment, per això ha demanat que la UE que doni una resposta a la situació actual.

Així mateix, el conseller ha alertat que la decisió russa de tancar les fronteres tindrà repercussions de caràcter ”conjuntural”, ja que ara qui se’n veu més afectat és l’exportació de la fruita de pinyol, però encara ”estem en plena campanya” i després es collirà la fruita de llavor i a l’hivern la fruita seca. Pelegrí demana urgència en les solucions perquè encara hi ha possibilitats d’exportar el que s’està collint. A més a més, ha recordat que altres sectors com el carni també s’han vist greument afectats pel tancament rus i en aquest sentit ha anunciat una reunió amb ells al Departament dilluns que ve.

Segons Pelegrí, com que la situació no és nova, el Govern ja fa uns 3 anys que està treballant en l’obertura de nous mercats tot i que ha remarcat que es tracta d’una feina lenta que ha de servir per limitar els efectes negatius de situacions com la del boicot rus.