.

Imatge del Mueu del Port. Foto: Cedida

A mitjan mes de juliol es va inaugurar el nou Museu del Port amb una renovada museografia per a tots els públics. Aquest nou espai s’obre al públic després d’una remodelació que ha durat més d’un any i que ha suposat una completa transformació de l’espai i del discurs museístic. És una baula important en la relació entre el Port i la ciutat: un espai renovat per a donar a conèixer el lligam perenne entre el món portuari i ciutadà.

Durant aquest cap de setmana es faran visites guiades i gratuïtes al Museu del Port on es pot redescobrir aquesta vinculació. Les visites es faran divendres 6 i dissabte 7 d’agost a les 19 h en català, i dissabte 7 i diumenge 8 d’agost a les 12.30 h, en castellà. Cal, però, abans fer reserva prèvia a: https://ja.cat/visita_nou_museu_Port o museuport@porttarragona.cat.

El nou Museu ha tingut una renovació integral que permet oferir una nova museografia d’emocions a través de la incorporació d’elements visuals i interactius El Museu s’organitza en quatre grans àmbits: ‘Entre el mar i la terra’, on explica la raó de ser dels ports, els orígens i els inicis del Port de Tarragona; ‘Fer-se a la mar’, al voltant de les tècniques de navegació i de les embarcacions que hi han transitat; ‘La vida al port’, amb una taula interactiva, on es pot trobar des de la funció de les dones al port, el comerç, el tràfic de productes químics o els oficis del món de la mar, i ‘‘Port i sostenibilitat’, on es reflecteix el canvi de fesomia del territori, tant en l’espai immediat com en el d’influència.

També hi ha un apartat sobre l’arqueologia subaquàtica que ajuda a entendre l’evolució de la navegació i de la humanitat. La nova exposició permanent del Museu facilita que la visita sigui una col·lecció d’experiències lúdiques i sensorials per a qui ho visita: videojocs, audiovisuals de gran format, projeccions de 360 graus o expositors interactius.

L’horari és de dimarts a dissabtes de 10 h a 14 h i de 17 a 20 h i els diumenges i festius d’11 h a 14 h. Dilluns és tancat.

Els mostres fotogràfiques dels tinglados

La setmana passada es va inaugurar l’exposició fotogràfica ‘Indestructibles’ al Tinglado 1 del Moll de Costa. Sota l’epígraf ‘Una mirada al futur de l’Àfrica’, aquesta mostra ajuda a mirar una regió del planeta on la guerra, el terrorisme, la pobresa o els efectes del canvi climàtic són alguns dels problemes que afecten milions de nens africans.

Aquesta exposició, que forma part del projecte transmèdia ‘Indestructibles’, és de Xavier Aldekoa i Alfons Rodríguez. Es tracta d’un itinerari fotogràfic on es recullen històries de nens i nenes que pateixen situacions traumàtiques i difícils, però que, gràcies al seu esforç, perseverança i resiliència, aconsegueixen tirar endavant.

L’objectiu del projecte, i per descomptat d’aquesta exposició, és veure la capacitat de superació i fortalesa d’aquests nens. Sempre amb un missatge realista i alhora positiu. A més, les històries es poden emmarcar en els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030). L’exposició restarà oberta fins al 29 d’agost.

D’altra banda, al costat d’aquest espai expositiu, al Tinglado 2 des de divendres passat es pot contemplar una mostra itinerant de les fotografies presentades a la categoria de fotoperiodisme del reconegut premi periodístic Mañé i Flaquer. Un premi impulsat per l’Ajuntament de Torredembarra i la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. El Port és col·laborador d’aquest certamen periodístic que té com a objectiu consolidar el guardó com a referent al Camp de Tarragona i ha produït aquesta exposició.

Es tracta d’imatges fotogràfiques publicades a diferents mitjans internacionals i realitzades per artistes del territori. L’exposició es pot visitar fins al 5 de setembre. Hi participen tretze fotoperiodistes que van presentar a concurs 48 fotografies dels fets més rellevants de les comarques tarragonines entre l’1 de setembre de 2019 i el 31 d’agost de 2020. La imatge guanyadora va ser Explosió de David Oliete i les finalistes, Soledat, d’Alba Rodríguez i “Pont”, de Núria Torres. Les imatges que es poden contemplar també són dels fotoperiodistes Ariadna Escoda, Carles Esporrín, Alícia Fàbregas, Xavi Jurio, Marc Lladó, Roger Segura, Josep Lluís Sellart, Pere Toda, Àngel Ullate i Tjerk Van Der Meulen.

I, al Refugi 1 del Moll de Costa, com és tradició als estius, també pot contemplar el 7è Concurs de fotografia “La meva mascota” fins al 13 d’agost. El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya celebra anualment un concurs de fotografia que busca les imatges d’animals de companyia més boniques i originals de Catalunya. D’entre totes les imatges rebudes, se’n seleccionen una cinquantena per a la mostra itinerant de fotografies que es pot visitar, de més de 800. Tot i que el lema del certamen són els animals de companyia, els protagonistes de l’exposició són gossos i gats.

D’accés lliure i aforament limitat segons la normativa, l’horari de totes les exposicions és de dimarts a dissabte de 10 a 13 h i de 17 a 20 h, els diumenges i festius d’11 a 14 h i dilluns és tancat.

El Teatret del Serrallo impulsa PortAutors/es

El Teatret del Serrallo engega la IV edició de la mostra artística PortAutors/es per oferir noves possibilitats als talents musicals del territori. Com en anteriors edicions s’atorguen tres premis: el ‘Premi del Jurat’, que ofereix l’oportunitat per participar en cinc festivals del territori durant l’any 2021, el ‘Premi del públic’, que consisteix a dissenyar material d’enregistrament per la millora de la producció musical i el ‘Premi a l’artista local’, que rau en la formació musical de Yamaha Music School de Tarragona.

El Teatre, un any més, fa una crida a la creació musical i a la participació per idear noves composicions que posin de manifest el talent del nostre territori. Fins al 20 de setembre, els autors o autores interessades a participar en aquest festival poden adreçar-se per correu electrònic a portautors@gmail.com o poden fer la seva inscripció mitjançant el formulari https://ja.cat/InscripcionsPortAutorses2021 publicat al web https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/teatret-del-serrallo#teatret-en-marxaportautors-es. En una actuació final que es farà al Teatret al mes de novembre es presentaran les sis persones finalistes.

El Port amb aquesta iniciativa vol descobrir el talent del territori i donar a conèixer el seu potencial artístic. La mostra vol donar a conèixer les creacions que es presenten i dotar a les persones participants d’un marc per acollir el seu treball i ajudar a assolir nous públics.

Les bases del concurs es poden consultar a la pàgina oficial del Port de Tarragona al següent enllaç: https://ja.cat/NosMc

Arxiu i Museu del Port amb activitats en línia

També ens proposa una activitat en format digital per permetre investigar sobre el món dels arxius amb l’escape room, ‘El misteri de l’arxivera’, que s’havia programat fa un any en format presencial amb gran èxit. Aquesta activitat digital posa a prova la imaginació per a resoldre enigmes en línia dins de l’Arxiu. Qui vulgui accedir a l’enginyosa prova pot accedir mitjançant l’enllaç https://tuit.cat/ubhs1.

El Museu també ofereix la proposta Educa Digital, dins del seu programa pedagògic virtual destinat a escoles i esplais. Són els tallers més emblemàtics de l’entitat museística que continuen treballant els continguts al voltant del Port i de la mar. Aquesta iniciativa inclou un vídeo explicatiu de cada activitat i un joc multimèdia.

Per accedir a les activitats cal fer reserva mitjançant museuport@porttarragona.cat o bé al 977 259 434. Les activitats culturals i de lleure programades pel Port de Tarragona són a l’agenda publicada a https://tuit.cat/qk5Kw.

Redacció