.

Rotonda de l’avinguda de Riudoms on es vol arrencar el projecte amb les aigües del barranc de l’Escorial. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Reus ha adjudicat a l’empresa Green Blue Management el contracte per a la redacció del Pla director de sistemes urbans de drenatge sostenible (SUDS) i el Projecte executiu, direcció d’obra i coordinació de seguretat i salut d’un SUDS a l’antiga llera urbana de la riera de l’Escorial, per un import de 183.996,46 euros (IVA inclòs). Els treballs formen part del projecte de renaturalitzaci ó RENATUReus.

Els Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible són infraestructures de gestió d’aigües pluvials que imiten processos hidrològics naturals de drenatge, i que permeten emmagatzemar i recuperar part de l’aigua d’escolament.

La redacció del Pla Director de Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible de Reus estudiarà les possibilitats d’incorporació d’infraestructures de drenatge sostenible a la ciutat, fent més permeable la ciutat per millorar la gestió de l’aigua d’escolament, en coordinació amb els dos plans que formen part de l’Ajuda de la Fundación Biodiversidad: el Pla de Refugis climàtics i el Pla de la Infraestructura Verda Blava i Biodiversitat.

El document posa en valor que l’aigua és un recurs natural valuós, i que cal reduir l’aportació d’aigua de la pluja al sistema de sanejament i recuperar l’aigua d’escolament cap al sòl fèrtil o per al seu emmagatzematge.


Altres notícies:


El segon treball del contracte és la del projecte executiu d’un SUDS en el tram urbà canalitzat de la riera de l’Escorial a la rotonda de l’avinguda de Riudoms. L’objectiu és millorar la capacitat hidràulica dels barrancs de Barenys-Escorial i, entre altres beneficis, contribuir a la renaturalització urbana mitjançant una nova estratègia de plantació d’espècies vegetals més resilients, amb l’objectiu d’incrementar la biodiversitat i la renaturalització urbana.

Així mateix, es facilita l’accés a la ciutadania, per a l’estudi i difusió dels SUDS, i es posen en valor els elements associats a l’aigua, promovent un recorregut de l’aigua de l’antiga riera de l’Escorial (avui canalitzada en gran part), fomentant el patrimoni històric, social, mediambiental i ecològic de la ciutat.

Com a objectius, els projectes pretenen controlar la inundació d’origen pluvial i fluvial de la zona, recuperar part de l’aigua d’escolament i dirigir-la a sòl fèrtil, enlloc de dirigir-la al sistema de clavegueram o a la xarxa de pluvials. Com a objectiu més ampli, plantegen prevenir i reduir els impactes del canvi climàtic, augmentar la biodiversitat, millorar la resiliència del territori i facilitar l’accés dels ciutadans a aquest espai verd.

El contracte s’inclou en el projecte RENATUReus, que l’Ajuntament de Reus impulsa amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

RENATUReus té un pressupost de 4,2 milions d’euros, finançat amb ajuts Next Generation, i busca renaturalitzar la ciutat amb els objectius de millorar l’habitabilitat dels entorns urbans, i d’incrementar la biodiversitat, la seva conservació i adaptació.