.

Adif ha adjudicat el contracte de serveis i assistència tècnica per a la redacció dels projectes bàsic i de construcció de la nova estació de Reus-Bellissens. El contracte s’ha adjudicat a l’empresa Ingérop T3 per un import de 349.455,91 euros (IVA inclòs) i amb un termini de redacció de quinze mesos. D’aquesta manera, es dona un nou avanç en els compromisos adquirits per Adif amb l’Ajuntament de Reus per a dotar a aquesta zona de la ciutat d’una nova estació, la construcció de la qual, a més de ser finançada per la Unió Europea per mitja dels fons NextGeneration, s’inclou en les actuacions prioritàries del Pla de Rodalies de Catalunya 2020-2030.

La nova estació prestarà servei per a trànsit de rodalia i se suma a la que el municipi ja té en el nord-est, en aquest cas per a trànsits de rodalia i mitjana distància. En concret, s’aixecarà al sud-est de Reus, a l’entorn del punt quilomètric 90/175 de la línia de ferrocarril convencional Miraflores-Sant Vicenç de Calders.

El contracte que ara s’adjudica té com a objectiu la definició de les obres i treballs necessaris per a construir la nova estació, que serà de caràcter modular i disposarà de dues andanes i un pas inferior entre ells. A més, el projecte comprèn la urbanització de l’entorn i els accessos, entre els quals s’inclou un nou pas inferior de ciutat.

Construcció industrial i disseny replicable

La nova estació tindrà caràcter modular, això és, estarà formada per mòduls arquitectònics diferenciats i ampliables, un per al costat ciutat i un altre per al costat de la Universitat Rovira i Virgili. Així es pretén garantir el flux adequat de viatgers i que a més incloguin tots els serveis i instal·lacions necessaris.

Correspon conceptualment amb el terme ‘construcció industrialitzada’, de manera que els mòduls que la componen es construiran en fàbrica per a després traslladar-se i col·locar-se en el seu emplaçament definitiu.
A més, haurà de comptar amb un disseny imatge de l’ús ferroviari, atès que s’estudiarà que aquest disseny modular es repliqui en el futur en altres noves estacions de rodalia que es construeixin. Així mateix, comptarà amb capacitat per a ser ampliada en el futur en cas de resultar necessari i amb mesures per a garantir un mínim consum d’energia.

De moment, comptarà amb espai per a albergar tots els serveis i instal·lacions necessaris, com són els controls d’accés, les màquines d’autovenda, l’àrea d’espera, lavabos i altres instal·lacions tècniques, i disposarà de dotacions per a garantir l’accessibilitat i el trànsit per la mateixa a tots els viatgers.

Quant a les andanes, s’habilitarà un a cada costat de la línia ferroviària, d’uns 220 metres de longitud cadascun. Estaran connectats entre si i amb l’estació mitjançant un pas inferior, dotat d’escales fixes i rampes o ascensor. Ateses les coordinacions mantingudes amb l’Ajuntament de Reus, el pas es dissenyarà per a aconseguir la seva màxima integració amb el pas urbà, i la millor imatge del conjunt.

També es dissenyaran els tancaments perimetrals per a la línia i l’estació, tant en la zona de treballs, com en els seus voltants, la imatge arquitectònica dels quals sigui conforme als mòduls d’accés i resta d’elements que configurin l’estació.

Integració i intermodalitat

El projecte de la nova estació inclou la urbanització del seu entorn, així com l’execució d’un nou pas inferior de ciutat. Quant als accessos, es construirà una nova plaça d’accés per als vianants a l’estació en la parcel·la situada en la confluència de l’Avinguda de Josep Pla i el carrer Manuel de Pedrolo.

En aquesta plaça s’habilitarà la zona de parada de taxis i autobusos, així com una àrea de kiss & train, això és, per a parada puntual de vehicles que acudeixen a recollir o portar viatgers. A més, es potenciarà la intermodalitat amb altres noves maneres de transport sostenibles com a patinets o motos elèctriques o carsharing.

En paral·lel, es dissenyarà un nou pas inferior urbà per a connectar l’eix central del campus universitari de Bellissens amb el carrer Jaume Vidal i Alcover (actualment separats per la traça ferroviària) i, per tant, amb l’estació d’autobusos.

Aquest nou pas inferior urbà s’integrarà en la nova plaça d’accés a l’estació i, a més de donar resposta a les necessitats de mobilitat i connexió urbana, està previst que compti amb un disseny modern i representatiu, d’acord amb el desenvolupament urbà de la zona.

Segons els estudis de demanda realitzats per Adif, s’estima que la nova estació registri un trànsit d’uns 1.400 viatgers diaris, que podrien duplicar-se en l’horitzó de 2030, una vegada es consolidin els desenvolupaments i equipaments urbans que s’escometen en la zona i als quals l’estació busca atendre.

Aquesta actuació contribueix a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), com és el número 9, que té entre les seves metes desenvolupar infraestructures fiables, sostenibles i de qualitat, així com el número 11, que fomenta ciutats inclusives, segures, resilients i sostenibles.

Andreu Martín (PSC): “Demostra la nostra capacitat d’influir positivament amb grans projectes de ciutat”

Pel que fa a l’ecosistema polític de la capital del Baix Camp, els primers en reaccionar han estat els socialistes. Andreu Martín, portaveu del grup municipal del PSC i membre de la comissió municipal d’Infraestructures creada per l’alcalde Carles Pellicer, assenyalava a Tots21 que “el desenvolupament de l’estació de Bellissens demostra la nostra capacitat d’influir positivament amb grans projectes de ciutat i és, a més, una bona notícia per Reus, el seu territori i les comarques pròximes”.

Martín recordava que el projecte es va iniciar en època de govern socialista a Reus i, ara, “amb el govern de Pedro Sánchez s’ha desencallat després d’una dècada, també gràcies a la feina de la diputada al Congrés Sandra Guaita”, argumentava. Alhora, afegia que “el desenvolupament d’aquest projecte demostra la nostra capacitat d’influir positivament amb grans projectes de ciutat, col·laborant amb el govern per dotar la ciutat d’equipaments i infraestructures que permetin connectar el territori i atraure així a més empreses”.

I aprofitant el momentum que li dona certa iniciativa tàctica, Martín reclamava que “acompanyar de la promoció d’aquesta zona de la ciutat amb la construcció de Tecnoredessa 2, per facilitar l’ampliació de les empreses i la captació de noves, entre altres projectes”, per tal de “seguir potenciant el creixement de la ciutat, amb el gran impuls que ens donarà aquesta estació”.

En la mateixa línia, Guaita destacava que “un cop redactat el projecte esperem que les obres de construcció comencin directament”, i afegeix que “és una estructura necessària pel nostre territori que donarà vida a la zona sud de la nostra ciutat i a la universitat”. La diputada remarcava que “aquest ha estat un projecte altament demandat pel nostre territori i que el grup socialista va portar una moció fa cinc anys, la qual va ser aprovada”.

Reaccions de Carles Pellicer i Noemí Llauradó

Per la seva banda, Pellicer ha celebrat que els tràmits avancin a bon ritme i posa en valor la implicació i bona sintonia que hi ha amb Adif i tothom que hi està implicat: “L’estació de Bellissens és un projecte de ciutat, un projecte estratègic, fruit del consens, de la col·laboració entre administracions i de la planificació. Serà un servei de referència que ha de donar cobertura a la zona sud de la ciutat, l’Hospital, la URV, el polígon Tecnoparc, etc., dotant-la d’una nova centralitat que propiciarà nous desenvolupaments”.

La vicealcaldessa, Noemí Llauradó, remarcava la importància d’aquest pas endavant: “El treball en equip dona resultats, i aquesta feina i la bona sintonia ha fet que avui puguem parlar de l’adjudicació d’un projecte cabdal per la nostra ciutat. L’estació de Bellissens donarà resposta a la demanda existent i serà una peça clau d’aquest nou Reus que estem dibuixant”.

El Ple de l’Ajuntament va aprovar el 23 de juliol el conveni de col·laboració amb Adif que defineix el calendari i el finançament per a la redacció dels projectes i per a la construcció de l’estació de Bellissens i del pas de ciutat sota les vides del tren.

Redacció