Més d’un miler de persones s’ha unit aquest dissabte a la tarda a la manifestació convocada per la Plataforma Ciutadana per la Defensa dels Drets Públics i l’Assemblea de barris recolzant les anomenades Marxes de la dignitat organitzades des de diversos punts de l’Estat i que han confluït avui també a Madrid. Des de Tarragona s’hi han desplaçat tres autocars amb més de 200 persones.
La Plataforma ha dut a terme des de fa un temps una àmplia campanya de comunicació entorn a aquesta manifestació que ha donat tret de sortida a les 18h des de la Rambla Vella, davant l’Hospital Santa Tecla, i que s’ha dirigit cap a la Rambla Nova per acabar amb un manifest a la Plaça Imperial Tàrraco, davant la subdelegació del govern estatal.
En un context de malestar generat per les “elevades taxes d’atur, la precarietat laboral, les minses pensions, els desnonaments en matèria d’habitatge, les retallades en educació i sanitat, etc.” diverses organitzacions socials com UGT, CC.OO, Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, CGT, Procés Constituent, entre altres, s’han unit en una marxa i objectius comuns. “Una lluita contra les retallades, la precarietat i a favor dels drets bàsics com l’educació, la sanitat, el menjar… demanant un canvi de model i política per a què els ciutadans i no els bancs siguin la prioritat dels governs” ha declarat el portaveu de la Plataforma ciutadana en defensa dels drets públics, Toni Peco.
Segons Peco, “molts ciutadans estan veient la seva dignitat vulnerada, ja que perden el seu habitatge, els seus drets, les seves oportunitats…”, i ha destacat “el bloc comú, unint-nos tots els sindicats, entitats socials, veïnals i culturals fent pinya”, igual que Jordi Salvador, portaveu d’UGT que ha titllat de “lamentable” la situació que pateix des de fa uns anys la societat. “Aquesta marxa és una mostra clara del rebuig ciutadà, tots reivindicant un país millor” ha dit el sindicalista.
Entre els crits i cants dels manifestats s’ha pogut sentir “fora els governs de la Troika”, “treball i sostre per a tots i totes”, “no ho consentirem”, “no més retallades”, “sí se puede!”, entre altres.
Al manifest s’ha declarat entre altres coses que “és un abús inacceptable el que s’està cometent contra el poble. És una injustícia que haguem de pagar la conseqüència de l’economia especulativa i els robatoris que han realitzat persones amb nom i cognoms i que s’han enriquit escandalosament”, criticant els bancs, el govern del PP i la crisi a la qual han donat lloc on “el poble i la classe treballadors són els perjudicats” i s’ha fet crida a seguir lluitant i resistint per defensar els drets bàsics, formant un moviment col·lectiu i continuat per garantir-ho.
Finalment també s’ha donat suport als membres de la PAH denunciats per Catalunya Caixa aquests últims dies per ocupar les instal·lacions de la Plaça Imperial Tàrraco.
-Adrià Recasens-