En motiu del 25è aniversari del pitjor accident nuclear que ha patit l’Estat, el de Vandellòs I el 19 d’octubre de 1989, els col·lectius ecologistes, entitats i partits en contra de l’energia nuclear han preparat un seguit d’actes per commemorar l’efemèride i conscienciar sobre la “necessitat de tancar les centrals nuclears”, tal i com ha subratllat el portaveu de la campanya, Eloi Nolla. En el marc d’aquests actes, la plaça del Mercadal de Reus serà l’escenari de la primera concentració de rebuig a les nuclears, aquest diumenge 9 de març. L’acció tindrà lloc a les 12 del migdia i servirà per rememorar l’accident de Fukushima.
Fukushima, ha subratllat Nolla, és important perquè “un accident d’aquestes característiques a Vandellòs suposaria la ruïna econòmica de Catalunya, la desaparició sencera com a país, i que seríem apatrides perquè hauríem de marxar fora pels efectes de la radioactivitat”. El portaveu ecologista ha recordat que, en l’accident de Fukushima, “l’àrea que s’ha calgut evacuar és del tamany de Catalunya”.
L’acte central de la campanya tindrà lloc el 19 d’octubre, coincidint amb l’aniversari de l’accident a Vandellòs. El col·lectiu vol agrupar el màxim nombre possible de manifestants a les portes de la central, on exigiran un calendari de tancament de les centrals nuclears catalanes i espanyoles. Nolla s’ha mostrat preocupat perquè, lluny d’aquesta demanda, “el lobby nuclear encara vol allargar més la vida de les nuclears”. En aquest sentit, Hortènsia Grau (ICV-EUiA) ha denunciat que les centrals nuclears catalanes superen la mitjana de vida dels reactors ja tancats arreu del món.
‘Desmitificar la dependència nuclear’
Des del col·lectiu anti-nuclear s’ha posat de manifest que “cal desmitificar la dependència nuclear”. En aquest punt, Nolla ha informat que en el darrer any, “la producció elèctrica nuclear s’ha limitat al 20% mentre que les renovables van superar amb escreix el 40%”. Concretament, a més, i de manera puntual, en el mes de febrer la producció elèctrica es va situar al 57%.
Amb aquestes dades, ha resolt Nolla, es fa evident que “no cal allargar la vida de les nuclears fins als 60 anys com proposen”.
Joan Marc Salvat