.

Alejandro Fernández, tot just començar la seva conferència.

Alejandro Fernández, tot just començar la seva conferència.

El líder popular i alcaldable per Tarragona el 2015, Alejandro Fernández, ha protagonitzat la conferència ‘Una alternativa de canvi per a Tarragona’, a la seu del Col·legi d’Advocats de Tarragona, on ha reinvidicat una “transformació de la ciutat”. En aquest sentit, ha justificat el títol de la conferència per la necessitat de consensuar una “alternativa amb la gent, també, que no és del Partit Popular”.

Fernández ha iniciat el seu discurs defensant un corrent de pensament: “El tarragonisme polític”. Pel líder popular és imprescindible marcar “la personalitat pròpia, la seva indiscutible capitalitat i el nom de la ciutat de Tarragona”. En aquest punt, s’ha mostrat indignat perquè des de Barcelona alguns sector parlin de la ciutat com la “segona corona de Barcelona”.

Per rellançar el projecte de ciutat, Fernández creu necessari que Tarragona, a més de consolidar el model industrial, opti per ser una “ciutat dels serveis”. Fernández assegura que aquest argument no és incompatible amb la indústria i assegura que “qui ho vulgui confrontar està recorrent a un debat vulgar”.

La diagnosi d’Alejandro

El líder popular manté que massa sovint els objectius de la ciutat i els seus representants han anat canviant amb el temps i, per això, apunta que el punt de partida passa per “una bona diagnosi de la qüestió”. És per això, ha refermat, que Tarragona té tot un potencial per exprimir: “La ciutat residencial, la Savinosa, el Fortí i el Miracle, tancats; i la Laboral, quasi tancada”. Els aparcaments, ha prosseguit, “cars i en mal estat”. Fernández també ha denunciat “l’absència de parcs i els que tenim en males condicions”. Per útlim, ha reivindicat la necessitat d’una major oferta hotelera per no “perdre oportunitats en l’organització de congressos”.

La sala del Col·legi d'Advocats s'ha omplert per escoltar Fernández

La sala del Col·legi d'Advocats s'ha omplert per escoltar Fernández

Per Alejandro Fernández, una diagnosi incorrecta ha portat dos grans projectes com Tarragona 2017 i l’SmartCity, “als quals hem donat suport per responsabilitat però que no responen a les necessitats dels tarragonins”. Un fet que, per l’alcaldable popular, queda demostrat perquè la gent “o dubta de si es farà o no sap què és”.

Davant la presumible pèrdua d’ingressos de la indústria, a mig i llarg termini, per la segregassió de la Canonja, Alejandro Fernández ha reclamat alternatives: “No estic anant contra ningú, es tracta d’aportar un debat serè, racional, plural i lliure”, ha ressenyat. D’una banda, ha resumit, la indústria ofereix “llocs de feina estables i cicles més impermeables a la crisi”; però de l’altra, “els seus ingressos els recaptarà la Canonja i necessitem una nova font: la ciutat dels serveis”.

Els tres pilars del projecte popular

Els tres principals fonaments de la futura ciutat de Tarragona, segons l’ideari de Fernández, es vertebren en: la rehabilitació de l’espai marítim, una indústria cultural potent i la qualitat de l’espai ubrà. Tres punts que es concreten en un decàleg “i és que s’acosten les eleccions!”, ha ironitzat. En els primers cinc punts del decàleg, Fernández s’ha centrat en el que ha anomenat Front Marítim: demanar a la Generalitat cedeixi la ciutat residencial; convertir la Savinosa en un espai singular i privilegiat, amb capacitat per acullir un hotel de cinc estrelles; connectar el Miracle amb l’Arrabassada (una iniciativa que, segons ha anunciat, portarà en forma de moció al ple); convertir el Fortí de la Reina en un espai de celebració; i, per útlim, aprofitar l’espai de la Laboral com a recinte per a grans esdeveniments com macroconcerts.

Fernández ha criticat la política tarifària dels aparcaments a la ciutat i ha demanat copiar la política d’aparcaments que duu a terme la ciutat veïna de Reus amb topalls de 4 euros màxim per aparcar durant tot el dia. Una iniciativa que, recordem, ha endegat la seva companya de files, Alícia Alegret.

El líder popular ha exigit “tolerància zero amb l’incivisme”; un pla per recuperar els parcs urbans a la ciutat; completar el mur verd i, per últim, potenciar Tarraco Viva.

Manifestants a favor de l'avortament lliure

Manifestants a favor de l'avortament lliure

Crits proavortament

La conferència d’Alejandro Fernández ha estat plagada d’autoritats i representants empresarials de la ciutat, així com membres de diferents formacions polítiques. Amb tot, la clausura de l’acte ha estat marcada per crits contra la reforma de l’avortament del Partit Popular al govern central, per part d’una vintena de manifestants a les portes del recinte.

Joan Marc Salvat