.

El complex industrial de Tarragona de Repsol. Foto: Repsol

El Departament d’Acció Climàtica ha obert un expedient informatiu a Repsol per un episodi d’altes concentracions de benzè a Constantí (Tarragonès) la matinada del dissabte 8 d’octubre al complex del polígon petroquímic. Segons els registres automàtics de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de la Generalitat, la primera punta d’aquest contaminant va ser de 139,9 micrograms per metre cúbic a les quatre del matí. Dues hores més tard, la xifra es va enfilar fins als 200,9. Fonts de la companyia, expliquen que les concentracions es van produir pel mal estat d’una canonada de la planta, que es troba en parada. També diuen que no ha tingut afectacions per a la salut, però reconeixen que ha generat un problema ambiental

Segons han reconegut fonts de Repsol, la concentració de benzè registrada el passat 8 d’octubre és conseqüència d’una fuga de nafta a les seves instal·lacions. Segons ha avançat el digital Porta Enrere i confirmat l’ACN, l’estació de mesurament de Constantí va registrar 24,3 micrograms per metre cúbic de mitjana -el dia 8- de concentracions d’aquest compost. El Departament d’Acció Climàtica també ha detallat que les concentracions es van xifrar en 39,3 micrograms a les tres de la matinada, en 41,4 a les cinc, i al cap de dues hores, en 44,8 micrograms.

La legislació europea, espanyola i catalana situa el límit d’exposició de les persones al benzè en cinc micrograms per metre cúbic de mitjana anual. De fet, no estan fixats els topalls diaris d’aquests contaminants, sinó que les puntes queden diluïdes en les mitjanes anuals. El benzè és una substància química cancerígena, que es troba al petroli i la benzina.

Fonts de la companyia, expliquen que es va produir una fuita en una canonada on s’estava fent manteniment, que conjuntament amb les basses de tractament d’aigua plenes a vessar per les pluges d’aquest setembre, van causar les concentracions d’aquest contaminant. “El benzè que porta la nafta, que en unes altres condicions hagués desaparegut ràpidament, va marcar aquest pic i vam tenir una situació complicada mediambientalment durant uns minuts”, indiquen des de la petroliera. Amb tot, asseguren que l’exposició d’aquest compost no ha suposat cap risc per a la salut de les persones. L’empresa afirma que va informar el Govern dels fets al mateix moment.

El Departament d’Acció Climàtica els ha requerit més informació i un informe dels fets per esclarir les causes de les elevades concentracions de benzè. Així mateix, indiquen des del Departament que augmentaran la vigilància dels controls dels Compostos Orgànics Volàtils mentre s’allargui la parada tècnica de Repsol. També han demanat al Departament de Salut un informe per avaluar l’afectació que hagin pogut tenir aquestes concentracions en la salut dels ciutadans.

ACN