L’Ajuntament de Castellvell del Camp inaugurarà el proper dilluns, 21 de març, la Biblioteca Municipal i l’Ateneu popular, situada davant de l’església i ho farà en el context del Dia Internacional de la Poesia. L’acte comptarà amb la presència de la directora territorial de Cultura de la Generalitat a Tarragona, Lourdes Malgrat, i l’escenificació del ‘Poema inacabat’, de Gabriel Ferrater.
Així, la Biblioteca Marina Capdevila reobre el servei al públic després de traslladar-se a l’edifici de l’Ateneu i d’adaptar els seus espais i serveis als requeriments establerts per la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
L’Ajuntament ha aprovat un projecte de 14.300 € per a l’adequació de la biblioteca, renovació del mobiliari i maquinari informàtic.
El Departament de Cultura ha aportat un lot bibliogràfic de matèries valorat en 10.000 € i la central de Biblioteques de Tarragona ha supervisat la remodelació de l’equipament, la formació del personal, l’actualització i la informatització dels seus fons documentals a la base de dades del Catàleg Col·lectiu del Sistema de lectura Pública de Catalunya. La biblioteca en aquest moments compta amb una col·lecció total de 1.311 documents.
El nou equipament ocupa 4 de les 5 plantes de l’Ateneu, al carrer Sant Joaquim número 1 i té una superfície de 222 m2. L’horari d’obertura al públic de la biblioteca serà de 20 hores setmanals. Els dilluns, dimarts, dimecres i divendres de 16.00 h. a 20.00 h. i els dijous al matí de 10 h. a 14 h.
La pertinença al Sistema de lectura Pública de Catalunya permet a les biblioteques disposar d’un seguit d’ajuts i serveis facilitats pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura entre els quals podem destacar:
Accés als ajuts per a la compra de nous fons bibliogràfics
Esdevenir punt del Servei Nacional de Préstec Interbibliotecari
Possibilitat d’accés per part dels seus usuaris a la resta de biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya i a la biblioteca digital eBiblioCAT
Programació d’activitats de foment de la lectura organitzades pel Departament de Cultura
L’Ateneu popular és un edifici municipal de quatre plantes, amb una terrassa des de la qual se celebraran també activitats. Una de les plantes està dedicada a la biblioteca i la resta a espais per a activitats culturals i socials, destaca a Tots21 el regidor de Cultura, Jordi Jové.
Els actes arrencaran amb el descobriment de la placa commemorativa a càrrec de la directora dels Serveis Territorials de Cultura. Seguidament, a l’interior, visita a la biblioteca i pujada al lloc on es farà l’acte (Terrassa de l’Ateneu). A les 18:20, acte institucional: Presentació a càrrec de Jordi Jové, regidor de Cultura, paraules de benvinguda de l’alcalde, Josep Sabaté, i de record per part de la família de Marina Capdevila. A continuació, el parlament correrà a càrrec de la directora dels Serveis Territorials de Cultura.
Mentre es prepara l’escenificació d’una obra de teatre, es farà el lliurament dels premis del Concurs Punt de Llibre 2022, còctels sense alcohol i pica-pica. A les 19:00, representació de l’obra ‘El poema inacabat’, de Gabriel Ferrater, a càrrec de la Companyia Produccions Lo Nostro, en commemoració de l’any Ferrater.
La companyia Produccions de Lo Nostro aconsegueix, de manera innovadora, connectar el teatre amb l’art de cuinar. Perquè cuinar és com fer un poema que després ofereixes als altres. Així doncs, durant una hora la poesia, el teatre i la dansa cuinaran ‘El Poema Inacabat’ de Gabriel Ferrater i oferiran un espectacle per a tots els sentits. La cuina de l’espectacle va a càrrec de la coneguda cuinera Mariona Cuadrada, veïna de Castellvell del Camp.
Qui era Marina Capdevila
El Ple municipal de l’Ajuntament de Castellvell del Camp de 17 de febrer va aprovar per unanimitat que la Biblioteca Municipal de Castellvell del Camp passi a anomenar-se ‘Biblioteca Marina Capdevila Ollé’, a iniciativa de la Regidoria de Cultura i en homenatge a la mestra i pedagoga. El regidor de Cultura, Jordi Jové, va exposar en el plenari que posar el nom de Marina Capdevila Ollé a la biblioteca “vol ser un homenatge a una dona, docent en una època difícil, que va fomentar l’hàbit de la lectura de llibres, diaris i revistes entre les seves alumnes”.
Marina Capdevila Ollé va ser la mestra de l’escola de nenes de Castellvell del Camp, entre el 1964 i el 1966. Li va tocar viure una època dolenta, però va utilitzar una pedagogia avançada per l’època. En aquest sentit, cal destacar que va muntar la primera biblioteca amb servei de préstec (fent servir un espai de les escoles velles, on actualment hi ha la sala de l’Era). Com va publicar la revista de l’Era, dedicada a l’educació a Castellvell: “A Castellvell hi deixà un record inesborrable per la seva personalitat i pel sistema que tenia de com inculcar de manera agradable a les seves deixebles les diverses matèries que llavors s’estudiaven, sempre amb la finalitat primordial de formar persones”.
J. Garcia
Equip de redacció