.

Les tasques s’han iniciat avui i tindran una durada de 15 dies on s’aportaran 100.000m3 de sorra. Foto: Port

L’Autoritat Portuària de Tarragona iniciarà les tasques de regeneració de la platja de La Pineda el proper 13 de maig. Aquests treballs es realitzaran en el marc del contracte per quatre anys per a l’aportació de sorra a la platja de La Pineda amb un pressupost total de 2.360.700 d’euros per al període 2020-2023, prop de 600.000 euros cada any.

El Port de Tarragona regenerarà la platja de La Pineda amb 100.000 metres cúbics de sorra que s’abocaran a la part central de la platja, en una tasca que durarà aproximadament 15 dies. Aquesta acció unida a l’efecte dels espigons de contenció que hi ha a cada banda de la platja, l’espigó dels Prats i l’espigó del Racó, permetrà retornar l’equilibri a la platja de la Pineda. Es calcula que la regeneració finalitzi abans d’acabar el mateix mes de maig.

L’empresa encarregada del dragatge és Rohde Nielsen, amb seu a Dinamarca, es dedica a la restauració i conservació ecològica de la costa. La draga utilitzada per aquestes tasques és l’anomenada Viking R. Aquesta maquinària ha participat en diverses obres de dragatge i ja va ser utilitzada l’any 2020 per la realització de les mateixes funcions.

Treballs per trams per poder seguir gaudint de la platja

Per tal de poder continuar fent ús de la platja de La Pineda les tasques de regeneració es duran a terme per trams. A mitjans de maig es començaran els treballs, quan s’espera l’arribada la draga i s’allargaran fins finals d’aquest mes. L’operació d’abocament de sorra a la platja es coordinarà per tal d’ocupar trams de platja el més reduïts possibles, fent créixer la platja mica en mica i permetent l’accés i el gaudir pràcticament tota l’extensió de la platja. Algunes de les feines ja es van realitzar uns dies abans que la draga entrés en funcionament avui amb la instal·lació de les canonades que transportaran els sediments fins a la platja.

Ara, un cop el procés iniciat, la draga agafarà els sediments de la zona autoritzada i la transportarà fins a la canonada instal·lada davant de la costa. Els sediments es bombejaran fins la platja on seran repartits finalment per maquinària terrestre.

Respecte amb l’entorn

Un dels objectius pel Port de Tarragona és vetllar per l’entorn natural en totes les seves actuacions, especialment en el que es refereix a les obres. Aquesta aportació de sorra s’emmarca dins de la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) derivada de la construcció de la prolongació del Dic de Llevant. Tot i això, a més de complir amb les mesures ambientals requerides per norma, el Port de Tarragona fa un pas més enllà i aplica uns controls propis i específics en aquesta obra.

El dragatge s’efectua en una zona propera a la “ZEPA marina Illes Columbretes – Delta de l’Ebre”, que forma part de xarxa natura, i es prendran totes les mesures per evitar l’afectació de les actuacions sobre els enclavaments de flora marina i sobre les aus, principalment. Una de les mesures principals serà el control de la qualitat del sediment i de l’aigua. Es duran a terme controls de la terbolesa i s’instal·laran cortines per minimitzar-la.

També s’ha inclòs en les mesures ambientals de compatibilitat amb les estratègies marítimes, la utilització de sonars i submarinistes per controlar que el dragatge no malmeti la flora de la zona, poblada de Cymodocea nodosa, una alga fanerògama marina inclosa en el llistat d’espècies silvestres de protecció especial.

A més a més i tot i trobar-nos fora de l’època de nidació, el Port de Tarragona tornarà a realitzar controls diaris per albirament de la tortuga babaua, una espècie en risc que va pondre ous per primera vegada a la platja de La Pineda el 15 de juliol de 2020 en els extrems de la platja. Per a tal finalitat, l’embarcació COCO’s donarà servei a Rohde Nielsen per transportar personal d’empreses contractades per a la vigilància dalt la draga i per la vigilància ambiental.

Redacció