.

L’alcalde de Riudoms, a l’esquerra de la imatge, amb la resta de col.laboradors de la campanya. Foto: Tots21

L’Ajuntament de Riudoms i diverses entitats ciutadanes han demanat a la ciutadania que s’impliqui en una inusual i original campanya destinada a recaptar fons a favor de la lluita contra el càncer i per ajudar els familiars dels afectats. Es tracta que els diners que s’obtinguin estaran directament relacionats amb la bona selecció de la brossa als domicilis particulars dels riudomencs i les riudomenques. Com millor separin la brossa, més s’estalviarà l’Ajuntament els costos i aquests fons aniran directament a la campanya, on hi ha dues entitats de Riudoms i l’Hospital universitari Sant Joan de Reus.

Riudoms separa només un 37% la brossa domèstica i vol superar el 50%. Amb el temps, la Unió Europea sancionarà els qui no ho facin per sota dels llindars als quals encara no arriba ni Riudoms ni la major part de Catalunya. Ara es busca lligar dos dèficits: millorar la selecció de la brossa en origen i ajudar les entitats i equips mèdics en la lluita contra el càncer. Com millor es faci la selecció, menys haurà de pagar l’Ajuntamet i aquests diners aniran a aquests col.lectius.

«Ara, a Riudoms, amb la bona brossa plantem cara al càncer» és el nom de la campanya, nascuda de Secomsa -l’empresa pública de gestió de residus sorgida del Consell Comarcal del Baix Camp-, que destinarà els diners estalviats amb la recollida selectiva a ajudar econòmicament les dues entitats de Riudoms Em dónes força i la delegació de la Lliga contra el càncer, així com i el Servei de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus.

La campanya durarà tot l’any, té precedents en altres municipis del Baix Camp, i afegirà també com a novetat que establirà un marcador digital on cada mes els ciutadans podran saber quina quantitat d’estalvi s’està aconseguint. No deixa de traslladar una certa responsabilitat als ciutadans, però l’alcalde, Sergi Pedret, ha volgut descatar avui en la presentació que la ciutadania de Riudoms es caracteritza pel seu sentit de la responsabilitat. ‘Totes les campanyes de sensibilització que calia fer ja estan fetes i buscàvem alguna cosa més, atorgar un valor social a la campanya’, ha destacat. ‘Quan la gent s’implica en una acció, el resultat és millor que quan la llei multa’, ha reblat.

La campanya s’ha presentat al Saló de plens de l’Ajuntament, acte en el qual hi ha participat l’alcalde, Sergi Pedret, els tècnics del projecte Anton Aymemí i de Secomsa Ramon Margalef, així com representants de les entitats locals beneficiàries del projecte, Eugènia Pujol, de la delegació de la Lliga contra el càncer, i Òscar Martí, d’Em dónes força, i Francina Saladié, metge adjunt del Servei d’Epidemiologia i Prevenció del Càncer de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus.

Un calendari d’accions i activitats per fomentar el projecte

La campanya ha començat avui. El consistori ha editat un vídeo i traslladarà a Instagram el seguiment constant de la mateixa, a més d’usar les seves xarxes socials. En els pròxims mesos, l’Ajuntament portarà a terme diverses accions de promoció i divulgació per donar a conèixer el projecte i fomentar la recollida selectiva de residus entre la població, així com l’organització d’activitats familiars. La primera d’elles consistirà en la neteja contra el càncer de la riera de Maspujols, amb motiu del Let’s Clean Up Europe! i de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, i es realitzarà el diumenge 9 de maig a partir de les 10 del matí.

A partir d’aquest acte principal, s’anirà publicant mensualment les dades de la recollida selectiva a Riudoms amb l’objectiu de comunicar l’evolució del projecte que permeti assolir l’objectiu del 51% aquest 2021. La recollida pot arribar a generar fins a 20.000€ que es destinaran a les entitats beneficiàries del projecte. També s’ha previst realitzar tallers de recollida selectiva a les escoles i altres accions i activitats que s’aniran comunicant a mesura que avanci la campanya.

L’alcalde ha informat que al municipi ja es va fer una acció anterior amb el repartiment de cubells de brossa i bosses de brossa de diferents colors per separar-la bé des dels domicilis.

Un projecte amb valor social

L’any 2018, Riudoms es va sumar al projecte «La Bona Brossa, recollida selectiva amb valor social», una iniciativa del Consell Comarcal del Baix Camp i Secomsa, amb l’objectiu de retornar anualment els diners estalviats amb l’increment de la recollida selectiva de residus per destinar-los a una causa social i solidària en benefici del municipi.

La causa social va ser escollida per alumnes voluntaris de 4t d’ESO de l’Institut Joan Guinjoan i que són els que, seguint la dinàmica de recollida d’idees Manual Thinking, van decidir centrar aquest projecte social en l’àmbit de la salut, que de forma conjunta amb el Consell Comarcal i
l’Ajuntament, es va concretar en la lluita contra el càncer.

Tot seguit, es va contactar amb les entitats locals que treballen per la lluita contra el càncer, la delegació de la Lliga contra el càncer i Em dónes força, i el Servei d’Epidemiologia i Prevenció del Càncer de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, per tal de donar forma al projecte. Aquestes, juntament amb les AMPA i els centres educatius, van formar el grup tractor que consta, actualment, de més d’una vintena de veïns i veïnes de Riudoms. Aquest grup lidera el projecte i participa en la presa de decisions, la organització i execució de les accions.

El tècnic de la campanya Anton Aymemí ha destacat la importància del grup tractor en el desenvolupament del projecte ja que està fet pels mateixos veïns i veïnes del poble i destinat al poble.

Una campanya interrompuda per la Covid-19

A finals de l’any 2019, l’Ajuntament va anunciar la campanya i va iniciar les primeres accions, com són la renovació de tots els contenidors destinats a la recollida selectiva, les reunions informatives i la distribució d’un lot de recollida selectiva per a cada habitatge. L’alcalde Sergi Pedret ha explicat que, amb la irrupció de la pandèmia de la Covid-19, el projecte ‘es va haver d’interrompre temporalment, tot i que el grup tractor s’ha anat reunint durant aquest últim any per preparar la represa aquest 2021’.

A les comarques de Tarragona es diagnostiquen 4.900 casos de càncer a l’any i es calcula que moriran 1.800 persones, ha destacat la representant de l’Hospital Sant Joan de Reus. Els de colom i recte i els de mama són els més habituals.

Jaume Garcia