.

Alcalde, autoritats, participants del llibre i l’autora, durant la presentació. Foto: Tots21

‘Una lluita contra el vent’, així ha definit l’alcalde, Roc Muñoz, la batalla que va culminar en 2010 en la insòlita aprovació per part del Parlament de Catalunya de la municipalitat -segregació- de La Canonja respecte a Tarragona, la darrera que s’ha viscut a Catalunya. Aquest vespre, l’Ajuntament ha presentat el llibre “La Canonja, 10 anys de la Municipalitat”, editat pel mateix consistori.

En l’acte, l’alcalde no s’ha resistit a passar un vídeo amb la cançó de Bob Seger i Jason Aldean ‘Contra el vent’ per explicar gràficament el que van haver de lluitar des de l’Ajuntament de La Canonja -aleshores, una entitat municipal descentralitzada- i des de les entitats del poble per recuperar la personalitat legal i jurídica que va ser arrabassada als anys 60 amb l’ajut d’un alcalde de Tarragona que acabaria sent el primer condemnat ver corrupció a l’Espanya franquista.

La Canonja s’ha vestit avui d’unitat de poble i de nostàlgia per reviure l’efemèride. I ho ha fet estrenant un flamant nou equipament cívic i cultural, batejat com ÈPOCA i ubicat a la mateixa Rambla 15 d’Abril, rambla que duu el nom de la data en què el Parlament aprovà per unanimitat la llei que permetia la segregació de La Canonja. La fita dels deu anys va tenir lloc l’any passat, però els rigors de la pandèmia van impedir-ne la celebració. Ara sí ha arribat amb el semidesconfinament actual.

Imatge del públic que ha assistit a la presentació del llibre al nou equipament municipal. Foto: Tots21

L’alcalde té present que va viure en primera persona el tram decisiu d’una lluita iniciada en 1982 i més endavant vol deixar per escrit aquestes vivències, ja que ‘si no escrius tu el que has viscut, t’ho escriuen i ho tergiversen’. Vivències com aquell cop que va convidar a venir a La Canonja els portaveus parlamentaris de tots els partits polítics, i tots, menys Rafael Ribó -aleshores, a Iniciativa per Catalunya- li van negar reiteradament que La Canonja aconseguiria mai la independència. O l’escena final de com es va aconseguir aquesta, el darrer acte de la llarga i dramàtica trama: una conversa telefònica d’ell, ‘d’una hora i mitja de durada’, amb Isaías Táboas, la persona de màxima confiança del president de la Generalitat d’aleshores, Josep Montilla.

L’acte ha comptat amb la presència també de l’exalcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, com a testimoni i també protagonista de l’acord per la recuperació de la municipalitat signat entre els dos consistoris, i de Francesc Roig i Queralt en representació del teixit associatiu canongí.

També hi han assistit regidors i exregidors del municipi, els diferents testimonis presents en el llibre i representants de les diferents entitats canongines, com l’exalcalde Canadell, l’exalcalde de Tarragona Joan Miquel Nadal; l’expresident de la Diputació, Josep Poblet; i en format vídeo, la investigadora de l’IPHES Palmira Saladié o la periodista de TV3 Núria Solé.

Durant l’acte, que ha estat conduït per la periodista canongina i coordinadora de l’elaboració del llibre, Mercè Veciana, l’alcalde Roc Muñoz, molt emocionat durant el seu discurs, ha destacat que el procés de recuperació de la municipalitat “ha estat un procés fantàstic i complicat, però sobretot des del consens” i ha explicat com aquesta llarga lluita iniciada per una associació de veïns sempre s’ha treballat per unanimitat .

Josep Fèlix Ballesteros també ha volgut parlar des de la memòria i el cor i ha explicat com va conèixer les reivindicacions de la Canonja des del discurs amable de l’exalcalde Canadell i més endavant de Roc Muñoz, com aquests arguments van anar calant fins que, ha explicat bromejant, “els resultats de les eleccions del 2003 van catalitzar l’inici del procés” .

Francesc Roig, president del Centre d’Estudis Ponç de Castellví, ha remarcat la importància del teixit associatiu del poble, ha animat a mirar enrere per evitar errors del passat, a no quedar estàtics, a afrontar el futur amb valentia i generositat i aglutinar un esperit col·lectiu de poble sense fissures.

També s’ha projectat un vídeo amb la salutació de les deu persones que han aportat el seu testimoni en el llibre i un altre amb fotografies del 15 d’abril del 2010, dia en què el Parlament de Catalunya va aprovar la municipalitat plena i el poble canongí va sortir al carrer a celebrar-ho.

Finalment, l’alcalde canongí ha tancat l’acte donant pas a la cançó “Against the wind” de Bob Seger.

El llibre “La Canonja, 10 anys de la Municipalitat” és un recull dels principals canvis que s’han produït en el poble en aquesta última dècada, des d’aquell 15 d’abril de 2010. Recull tant fets que han marcat i marcaran la història de la Canonja com testimonis directes del procés de la municipalitat i altres testimonis amb arrels canongines que han vist aquests canvis que ha experimentat el municipi. Està previst que en les pròximes setmanes l’Ajuntament reparteix un exemplar del llibre a cada domicili canongí.

Jaume Garcia