.

Imatge dels dipòsits esfèrics d’Ercros a Vila-seca. Foto: Ercros

Ercros ha anunciat aquest dijous una inversió de 92 MEUR fins al 2029 amb l’objectiu de diversificar el negoci, impulsar els processos de digitalització i reduir les emissions de gasos contaminats. El nou pla estratègic contempla l’execució de fins a vint projectes finançats amb recursos propis -la companyia tampoc descarta obtenir fons europeus- que generaran un ebitda addicional acumulat de 194 MEUR durant els pròxims deu anys. En matèria d’ocupació, el grup descarta ajustos i assegura que hi haurà un creixement de plantilla “relativament modest”. Pel conseller delegat i president d’Ercros, Antonio Zabalza, el nou pla és “ambiciós” i deixarà una empresa “molt diferent de l’actual, sobretot en matèria de descarbonització i digitalització”.

El pla presentat aquest dijous –batejat com a Pla 3D- planteja transformar Ercros en una empresa sostenible a llarg termini. En aquest sentit, s’executarà a un ritme que permeti complir amb els objectius de la Unió Europea en matèria de transició energètica i que mantingui el volum d’ajudes anuals en un màxim de 30 MEUR. El Pla 3D s’executarà en bona part entre els anys 2021 i 2025, període on s’invertiran 69 MEUR. No obstant això, algunes de les actuacions es completaran dins els exercicis 2026-2029, amb una inversió de 23 MEUR.

En relació amb la diversificació del negoci, Ercros vol dependre en menor mesura de la divisió especialitzada en derivats del clor, que representa un 61% de les vendes de la companyia. Per altra banda, la química intermèdia i la farmàcia representen un 30% i un 9% dels ingressos, respectivament. En aquest sentit, Ercros potenciarà les divisions amb menys pes i el segment de potabilització d’aigües que, malgrat que formi part de la divisió de derivats del clor, no està sotmès al cicle del clor-sosa. Dins aquesta línia estratègica, el grup invertirà 27,6 MEUR fins al 2025 i buscarà obtenir una contribució addicional a l’ebitda de 32,4 MEUR.

En l’àmbit de la diversificació, el pla inclou quatre projectes que l’empresa defineix com a “altament rendibles”, que presenten un nivell de risc “molt assumible” i centrat en productes que presenten un dèficit d’oferta en alguns mercats. La llista de projectes inclou la construcció d’una nova planta de clorit sòdic destinat a l’exportació, l’ampliació de la capacitat de producció de resines ErcrosTech, l’ampliació de la capacitat de producció de dipentaeritritol –s’utilitza per fabricar lubricant sintètics, tintes especials i estabilitzants de PVC- i la posada en marxa d’una nova planta d’extracció per a vancomicina, gentamicina, eritromicina i sals d’eritromicina.

Pel que fa a la digitalització, l’empresa té previst invertir 10 MEUR en onze projectes durant els pròxims cinc anys, amb l’objectiu que les actuacions tinguin una contribució addicional a l’ebitda de 12 MEUR. En aquest sentit, Ercros centrarà bona part de les seves actuacions en les àrees de manteniment, logística, producció i sistemes d’informació. Alguns dels projectes més destacats són la instal·lació de sensors de paràmetres per evitar desviaments significatius en els processos de producció, el desenvolupament de nous protocols digitals per agilitzar les comunicacions amb les administracions o la modernització de les infraestructures dels sistemes d’informació per reforçar les eines de ciberseguretat.

Reforç de les instal·lacions actuals

En matèria de descarbonització, Ercros invertirà 31,4 MEUR fins al 2025, gairebé la meitat de la primera fase del Pla 3D. Amb aquests recursos, la companyia té previst que l’ebitda s’incrementi en 18,3 MEUR i que les seves emissions de diòxid de carboni es redueixin un 39% durant els pròxims cinc anys.

Dins aquest camp, l’empresa té coma objectiu incrementar l’eficiència energètica de les instal·lacions que té a Tortosa, Almussafes (València) i Vila-seca (I-II) mitjançant l’adaptació dels processos de producció i el reaprofitament d’energies residuals i matèries primeres. A les mateixes centrals de Vila-seca també hi construirà una planta de generació de vapor a través de la combustió de biomassa, mentre que a les instal·lacions de Flix hi instal·larà una planta fotovoltaica de 3,8 MW de potència destinada a l’autoconsum.

També a Vila-seca (Tarragona) i Sabiñánigo (Osca) l’empresa realitzarà una sèrie d’actuacions per maximitzar l’aprofitament d’hidrogen i minimitzat el consum de gas, mentre que a Aranjuez (Madrid), Cerdanyola del Vallès i impulsarà un model d’economia circular amb un projecte orientat a la reutilització i aprofitament de recursos. Finalment, a les instal·lacions de Vila-seca s’instal·laran carregadors per a cotxes elèctrics o híbrids endollables i es buscaran solucions per reduir les emissions generades pel transport de mercaderies.

Centrats en el creixement orgànic

Durant la presentació del pla, Zabalza ha explicat l’objectiu d’Ercros és créixer ara de forma orgànica, després que els anys 2005 i 2006 adquirís les empreses Aragonesas i Derivados Forestales. No obstant això, apunta que si es presentés una operació “que beneficiés a l’accionista i a la sostenibilitat de la companyia”, s’estudiarà.

Albert Cadanet