L’Estefanía fa tres anys que està empadronada a La Canonja i un seguit de circumstàncies adverses l’han dut a ser receptora de 525 euros a la seva unitat familiar com a afectada per la covid. No és que hagi contragut la malaltia, és que l’Ajuntament es troba aquest dies lliurant una targeta moneder -feta en conveni amb La Caixa-, que permet els canongins i canongines rebre un paquet de diners en forma de targeta magnètica amb tres úniques condicions: cal lliurar documents de despeses com el rebut de la llum, l’aigua i fins i tot de consum -presentant els tiquets de compra- del període de la covid, estar empadronats a La Canonja i gastar els diners en els comerços del municipi adherits a la campanya, que són gairebé tots. Els rebuts han de ser justificants d’articles o serveis de primera necessitat, tot i que no siguin només despeses municipals.
Al primer membre de la família li toquen 125 euros, i a partir del segon, 100 més, sense límit de familiars. Però hi ha més ajuts. A casa de l’Estefania són tres membres, però ella va anar a l’atur durant la pandèmia i el seu marit patí un ERTE. Són justament les condicions que fan que es puguin veure beneficiats amb 100 euros més cadascun d’ells. ‘Per sort, ahir vaig trobar feina en un Spar de Tarragona’, diu somrient a Tots21, mentre fa cua religiosament davant la seu del Centre Cívic, on es reparteixen amb foça celeritat les noves targetes.
Josep Vidal, un veterà canongí, també es trobava fent cua el matí assolellat de dijous passat. Entre ell i la seva dona rebran 225 euros: ‘En aquests temps que passem és una alegria rebre aquest ajut’, reconeix. ‘Jo ho vaig demanar al setembre i aporto rebuts com el de la contribució. Ens demanàvem que l’import dels rebuts havia de ser superior als diners que et donarian’.
A prop de l’Estefania es troba la Sílvia, que ha tingut una gran sort en acollir-se als ajuts perquè es va empadronar a La Canonja el mes de febrer passat, just quan començava tot. Aquesta mestra de Tarragona rebrà la targeta amb el límit de 125 euros, però a més a més, el seu company rebrà el mateix, 125 euros, en comptes dels 100 que seria preceptiu com a segon membre de la família, perquè resulta que ‘no estem casats’. ‘És una bona iniciativa, sobretot per als petits comerços de La Canonja. A més, qui ho necessiti molt podrà gaudir d’aliments o articles de primera necessitat’, destaca.
Justament, afavorir el comerç és el gran objectiu d’un projecte sorgit des de l’Ajuntament i que quadra el cercle en afavorir també els ciutadans empadronats. Qui no té un rebut de la llum o de l’aigua o un tiquet de la compra?
L’alcalde, Roc Muñoz, explica que l’Ajuntament ha volgut concedir ‘ajuts reals’ i no, diguem-ne, maquillats: ‘Quan s’anunciava als mitjans de comunicació els ajuts que es concedien i començaves a separar el gra de la palla, veies que els ajuntaments no posen tants diners, en primer lloc perquè són temps difícils i no els tenen. Nosaltres vam decidir que a La Canonja, l’ajuda havia de ser per tota la població, no només per als més necessitats, que al final sempre són els mateixos. Aquesta crisi afecta a tothom’. Aleshores, ‘vam posar a disposició del ciutadà una bona quantitat de diners, i després, aquestos diners reverteixen en els comerços del poble. Aquesta és la clau; diners per al ciutadà i diners per als comerciants’. ‘No és fàcil fer-ho des del punt de vista legal perquè no es permet concedir ajuts directes, sinó amb la bonificació dels rebuts, salvant així les disposicions’.
Es tracta d’un paquet d’ajuts dels diversos que té en marxa el consistori i d’altres que posarà en marxa properamet, i que sumaran un total d’un milió d’euros de despesa municipal, prop del deu per cent del seu pressupost.
Com funciona
L’Ajuntament de La Canonja va posar en marxa, el passat mes de juny, el primer paquet d’ajuts econòmics per atendre les despeses bàsiques dels nuclis familiars de convivència i als autònoms i petites empreses per garantir la seva sostenibilitat econòmica, per les especials dificultats provocades per la declaració del primer estat d’alarma derivat de la crisi sanitària generada per la COVID-19.
Per aquesta primera línia d’ajuts que es va tancar el 30 de novembre, s’hi van presentar 1.959 sol·licituds de les quals, 1.879 són de nuclis familiars de convivència i 80 d’autònoms o comerç. Tot i que la gran majoria s’han presentat de forma presencial a les oficines habilitades a la Plaça d’Europa, també n’hi ha hagut un bon gruix que han estat presentades de forma telemàtica a través de la seu electrònica de l’Ajuntament.
Durant el novembre es començaren a repartir les targetes bancàries per ordre de presentació de la sol·licitud, fet que continuarà els propers dies. Prèviament, s’avisa un dia abas als interessats per telèfon per informar de quan i a on podran passar a recollir-la. Actualment i després de les afectacions econòmiques generades pel compliment de les mesures decretades pel Govern de la Generalitat per fer front a la segona onada de la pandèmia, que en alguns casos han obligat a suspendre i tancar determinades activitats comercials i de serveis, l’Ajuntament ha aprovat una nova línia de subvencions adreçades a tots els autònoms i petites empreses, destinades a incentivar i ajudar a l’activitat econòmica i comercial local.
Més ajuts
D’altra banda, l’Ajuntament de la Canonja aprovava el 3 de desembre nous ajuts econòmics per a autònoms, comerç i petites empreses (de fins a 15 treballadors/es) destinats a incentivar i ajudar a l’activitat econòmica i comercial local, atorgant liquiditat per contribuir al compliment de les seves obligacions empresarials i al manteniment de la seva activitat i ocupació.
‘Aquests ajuts també incideixen més específicament als sectors que han vist afectat greument el seu negoci per la suspensió d’obertura al públic o d’activitats pel compliment de les mesures decretades pel Govern de la Generalitat per fer front a la segona onada de la pandèmia, que en alguns casos han obligat a suspendre i tancar determinades activitats comercials i de serveis. L’import d’aquesta subvenció és de 800 € per sol·licitant, persona física o jurídica que tingui l’activitat empresarial al municipi. Amb un suplement de 1.000 € més pels sol·licitants que han vist afectada greument la seva activitat per la suspensió d’obertura al públic o d’activitats’, recorda l’alcalde. Hi pot haver casos -i n’hi haurà- en què algú podrà sumar les dues ajudes i percebre 1.800 euros. Poca broma.
Jaume Garcia
Equip de redacció