.

Façana del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Segons ha confirmat aquest vespre el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a Tarragona21, la Secció 3ª de la Sala del Contenciós Administratiu ha declarat parcialment nul en sentència feta pública avui el Pla Director Urbanístic de reordenació de l’àmbit del centre recreatiu i turístic de Vila-seca i Salou.

La declaració de nul·litat ha afectat el Sector 1 de l’expressat Pla (Complex Turístic Integral), els usos principals del qual eren l’hoteler, el d’àrea de joc, el comercial i el d’oci. La sentència anul·la, per estimació de recurs, el BCN World Project, segons el TSJC.

La sentència respon a un contenciós presentat pel grup ecologista Gepec, del Camp de Tarragona, i amb el suport de la Plataforma Aturem BCN World.

En zona química

L’expressat veredicte obeeix, segons el TSJC, “a que el Tribunal ha pogut constatar que els espais lliures previstos al Sector 1 no gaudien de la funcionalitat adequada. L’ús i gaudi general d’aquests espais es pretenia sotmetre a unes limitacions i a uns criteris de disseny destinats a restringir sensiblement llur destinació pròpia o natural, com podrien ser les de l’esbarjo o el lleure. I tot això, com a conseqüència de la inadequada ubicació de bona part del sòl esmentat en una zona de risc d’accidents greus, provinents de la indústria química”.

En el seu escrit, els magistrats han estimat els arguments pels quals els demandants havien denunciat que les zones verdes, espais lliures i equipaments públics previstos es situaven en zona de risc químic. Aquest fet contravenia la jurisprudència i normativa sectorial per la qual en zones de risc és incompatible situar zones verdes i equipaments públics, doncs no és possible el gaudi i benestar d’aquest espai per part de les persones el gaudi de les persones.

Amb aquesta sentència, el tribunal declara la nul·litat de l’ordenació del Sector 1 (Complexos Turístics Integrats), que és el que concentra bona part de l’edificabilitat del Pla Director Urbanístic, el qual inclou els terrenys on estava previst el desenvolupament dels complexos recreatius, comercials i de casinos.

Segon el Gepec, ‘aquesta nul·litat comportarà la més que possible cancel·lació del contracte de compravenda dels terrenys entre la Caixa, INCASOL i Hard Rock, ja que nombroses clàusules del contracte quedaven supeditades a la no existència d’una sentència contrària’.

Tot i que la sentència es pot recorrer al Tribunal Suprem, ‘el principi de prevenció del risc a les persones ens permet confiar que els arguments
esgrimits seran ratificats si intervé la segona instància jurisdiccional’. ‘Aquesta victòria d’Aturem Bcn World i GEPEC-EdC és un pas més en el
procés d’ensorrament d’aquest projecte fallit des de que va néixer’, afirmen.

Per tot això, Aturem Bcn World i GEPEC-EdC demanen al Departament de Territori i Sostenibilitat que, ‘abans que es malbaratin més diners públics,
desisteixi definitivament d’aquest projecte’.

Reaccions

L’exdiputada cambrilenca d’ICV Hortènsia Grau, que va encarregar-se de la part que afecta la seguretat química en la presentació del contenciós, ha afirmat a Tarragona21 en una primera reacció abans d’abordara fons la sentència que ‘va ser una batalla personal en la que em vaig enfrascar, especialment quanta la seguretat química’. Grau ha mostrat la seva satisfacció tot i que vol esperar a conèixer en profunditat el text abans de pronunciar-se amb més amplitud.

Recurs de la Generalitat

La Generalitat recorrerà la sentència. El Departament de Territori i Sostenibilitat ha reaccionat a la sentència en un comunicat de premsa on afirma que “la sentència manté vigent l’esmentat Pla director urbanístic i que només estima parcialment el recurs presentat en qüestionar la funcionalitat dels espais lliures i dels equipaments públics del Sector 1, desestimant la resta de pretensions de la demanda”.

Alhora assenyala que “davant l’estimació parcial del recurs esmentat, que declara la nul·litat de l’ordenació del Sector 1 continguda en Pla director urbanístic, els serveis jurídics estan valorant el seu contingut i presentaran un recurs de cassació”.

Jordi Siré – Jaume Garcia