.

Els dos nius corresponen a la mateixa tortuga careta, la primera que torna a Catalunya per niar. Foto: Territori i Sostenibilitat

La Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat ha obert els dos nius de tortuga careta de la platja de la Pineda de Vila-seca, després que la nit de diumenge comencessin a néixer les primeres tortugues. L’objectiu és traslladar els ous viables per a la seva incubació artificial, i evitar riscos derivats de la baixada de la temperatura ambient, que podria acabar afectant negativament la posta.

En total s’han traslladat 55 ous dels dos nius, 25 del primer, que contenia 141 ous, i 30 del segon, que en tenia 74. D’aquest segon niu, ja se n’havien traslladat 14 ous més inicialment, quan es va reubicar el niu a la platja per evitar inundacions. Dels 14 ous, 7 es van enviar a la Fundació CRAM i 7 al Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), per diversificar l’estudi d’aquesta espècie. La resta dels ous no han resultat viables, de manera que la posta ha presentat una fertilitat global del 50%.

Pel que fa a les tortugues nascudes del primer niu des de la nit de diumenge han estat un total de 21: 9 van néixer la primera nit, 2 més la nit passada, 4 s’han trobat a dins del niu, i 6 més estaven sortint de l’ou.

Tant les cries, que han nascut immadures, amb 55 dies d’incubació, com els ous viables s’han traslladat a les instal·lacions de la Fundació CRAM per a la cria i incubació artificial, fins que els exemplars es puguin alliberar al mar.

Grup de persones voluntàries presents avui en el trasllat. Foto: GEPEC-EdC

La primera mare repetidora

Els dos nius corresponen a la mateixa tortuga careta, la primera que torna a Catalunya per niar. Se sap perquè tenia col·locat un microxip identificatiu des del 2016, quan es va detectar per primer cop a la platja de Castelldefels.

El primer niu va ser localitzat el 15 de juliol. Es va detectar una tortuga que va sortir tres nits seguides amb la intenció de fer niu, i personal del GEPEC va fer guàrdies intermitents a la zona des del 29 de juny.

La col·laboració amb l’Ajuntament de Vila-seca ha estat clau i permanent. Va permetre adequar l’ambient de la zona de la platja i el passeig en quant a la il·luminació, per tal de facilitar un entorn favorable per a la posta. Finalment, la tortuga va pondre 141 ous, dels quals han nascut les primeres 9 cries. El niu es va traslladar uns metres terra endins per evitar inundacions.

Quinze dies després de fer el primer niu, aquesta mateixa mare va tornar a pondre a la zona del Cargol, a pocs metres de la zona humida dels Prats de la Pineda. Personal tècnic del Departament de Territori i Sostenibilitat va comprovar que el niu es trobava en una àrea inundable, inclosa dins la Xarxa Natura 2000, amb perill de desaparèixer en cas de llevantada. També la presència estable a la zona d’una parella de guineus feia perillar la posta.

Per tant, també es van traslladar els 74 ous d’aquest segon niu a l’altra banda de la platja, prop del cap de Salou, on es troba el primer, facilitant la tasca de vigilància al voluntariat. El GEPEC ha coordinat unes 170 persones voluntàries, amb estreta col·laboració de l’Ajuntament, que ha posat a disposició la policia local i els operaris de l’àrea de serveis públics.

Redacció