Aquests dies la música tot i estar confinada ha sonat per tot arreu, per tots els pobles i ciutats: als balcons, terrats, sales d’estar, menjadors, patis,… i ha ajudat passar les hores i els dies d’estar a casa.
Quasi segur que s’haurà descobert, un veí músic o un nen o nena o potser un adult que estudia música i toca un instrument, o que canta i els ha alegrat cada vegada que estudiava o que feia un petit concert per la seva família, que gravava un vídeo, que es connectava a traves de les xarxes o senzillament ho feia al balcó. I es gairebé segur que aquest regal haurà tingut l’aplaudiment i la complicitat de tots els que l’han escoltat.
Perquè tot això passi al darrera hi ha una feina, és el treball de les escoles de música i del seu professorat i sobretot de l’alumne que dedica unes hores (moltes) del seu temps a l’estudi. Hi ha un esforç a tots nivells, personal, familiar i econòmic.
Quantes vegades l’alumne ha de dir: No puc vindre perquè vaig a música, o perquè tinc un assaig…i moltes vegades es potser no ho acaben d’entendre que vol dir això “d’anar a música”
Es pot fer música individualment i en grup.
Moltes vegades quan escoltem una coral o un grup instrumental o un solista ens podem preguntar moltes coses, si canten o toquen bé, si el repertori de molta dificultat, si ens agraden o no, però segurament no ens preguntem que els aporta a aquests nens, nenes, joves i no tan joves, el fer música.
Probablement no pensem en el llistat de valors que té participar en un grup musical. Millora moltes coses però n`hi ha una de molt important i que és difícil de trobar, el silenci, s’aprèn a valorar el silenci. Es desenvolupa la sensibilitat, el gust estètic, la creativitat, la comunicació, la integració i la convivència. S’aprèn a compartir. S’ha de tenir respecte. Respecte a un mateix, els companys, el director o la directora i al públic.
Es igual la situació social, les aficions, les diferències, el més important serà el resultat musical i sentir-se part d’un grup. La música uneix.
Es treballa per aconseguir un bon resultat, cadascú ha deixat de ser una mica jo per passar a ser una mica tots. És el treball d’un equip. Els components d’un grup saben que tots són necessaris però no imprescindibles. Saben que l’esforç individual i col·lectiu ha de donar un bon resultat traduït en una bona interpretació
Han de ser ordenats, disciplinats, tenir esperit de col·laboració i ser solidaris, s’enriqueixen uns dels altres, han de tenir paciència per aprendre les obres. La música en grup es teixeix es com la tela d’una aranya, de mica en mica i deixa un pòsit traduït en costums. Els costums i els valors que adquireixen són útils i aplicables a qualsevol altra matèria que no sigui la música.
Estudiar música crea hàbits i ajuda a desenvolupar les facultats intel·lectuals. Educa per ser homes i dones lliures.
Veus molt experimentades han “cantat” les excel·lències, i els valors terapèutics de la música.
Per tot això i per moltes coses més, fer música, té un valor i un encant que ens enamora. I encara penseu que la música es una “maria”? Ai! aquesta “maria”…ara resulta que ens ha salvat… de la soledat, ens fa fet companyia i ens alegrat les hores. Potser amb aquesta nova realitat que ens tocarà viure hi podem incloure un reconeixement social i valorar-la com es mereix.
Hem d’ agrair a tots els músics professionals, estudiants i aficionats que han fet que, a través de la música, aquests dies siguin molt millors.
Vull tenir un record per tots els que han patit i pateixen les conseqüències del coronavirus per la pèrdua d’un familiar o amic i un agraïment a tots els professionals de la salut per la seva feina i dedicació.
Un brindis per la música i les seves escoles!
Això no s’ha acabat! Seguim!
#JosocEstudideMusica
#musicaacasa
Teresa Valls és professora de Cant i presidenta de l’Estudi de Música de Tarragona
Equip de redacció