El Parlament ha aprovat per unanimitat aquest dijous al matí crear una comissió d’estudi de la seguretat de la petroquímica de Tarragona. El ple ha donat llum verda a la proposta de resolució conjunta de tots els grups, per investigar l’explosió del 14 de gener a l’empresa IQOXE, a la Canonja. L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha seguit des de la tribuna el debat i ha rebut l’aplaudiment dels diputats un cop aprovada la comissió.
Durant el debat, el diputat de Cs Matías Alonso ha defensat l’aprovació de la resolució del seu grup argumentant que els tarragonins demanen seguretat i respostes. La resta de grups i subgrups han coincidit en la importància de tirar endavant la comissió d’estudi, tant per esbrinar les causes i les conseqüències de l’accident, com per trobar solucions per evitar que n’hi pugui haver més.
Alonso també ha reclamat seguretat per evitar que es puguin produir més accidents com el del 14 de gener, i respostes que surtin de la comissió i de les investigacions judicials derivades de l’accident. Per la seva banda, Carles Castillo (PSC-Units) ha constatat que només l’atzar va evitar que les conseqüències fossin “catastròfiques”.
La diputada d’ERC Raquel Sans, en el mateix sentit, ha apuntat que la mort d’una persona aliena a la indústria suposa “un canvi de paradigma”. “No hem d’oblidar que les conseqüències haguessin pogut ser molt pitjors”, ha subratllat. Teresa Pallarès (JxCat) ha reclamar que es treballi des del rigor, la responsabilitat i la transparència per donar resposta a la població, alhora que ha defensat la gestió del Govern durant la situació a la Canonja.
El diputat del PPC Daniel Serrano ha opinat que caldrà veure si se n’han de derivar responsabilitats penals. La diputada de CatECP Yolanda López ha subratllat que la comissió d’estudi, a banda d’aclarir què va passar el 14 de gener, també ha d’aportar solucions perquè veïns i treballadors de Tarragona deixin de tenir “angoixa diària” davant la “falta de transparència i desconfiança” per viure al costat de la petroquímica.
El parlamentari Vidal Aragonès (CUP-CC) ha reclamat que les compareixences de la comissió d’estudi es facin, majoritàriament, al Camp de Tarragona. La Mesa hauria d’avalar aquesta proposta. Al ple hi han assistit alcaldes de la zona.
Ricomà, “molt satisfet”
L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, es mostra “molt satisfet” perquè per unanimitat de tots els partits amb representació al Parlament es crearà la Comissió d’estudi sobre la seguretat a les empreses químiques. Així ho ha manifestat només sortir del Ple del Parlament de Catalunya.
Tots els grups parlamentaris han donat el seu suport “per arribar fins al final” d’un accident que va provocar la mort de 3 persones i 7 més van quedar ferides. “Volem que es revisin els protocols i volem que la gestió de les emergències retorni al territori. El Plaseqta ha de tornar perquè ningú millor que la gent del territori per gestionar accidents d’aquest tipus”.
L’alcalde Ricomà ha afegit que de la Comissió “n’espero claredat perquè és clau perquè no torni a passar. Necessitem retornar la confiança a la població en una indústria química que és necessària”. L’alcalde de Tarragona ha tornat a demanar mecanismes per informar a la població “adequats al segle XXI i no del segle passat”. “Necessitem actuacions ràpides i transparents”, ha conclòs.
Prèviament a la votació al Ple de la creació de la comissió, l’alcalde s’ha reunit amb el vicepresident del Govern, Pere Aragonès. I, en acabar, la sessió plenària ho ha fet amb el president del Parlament, Roger Torrent.
Equip de redacció