.

Fins ara, s’hi han inscrit 23.000 infants i joves, 3.250 monitors/es i dirigents i 275 persones de suport. Foto: Govern

Les entitats que organitzen activitats de lleure a Tarragona han notificat al Departament de Drets Socials un total de 568 activitats per aquest estiu. Fins ara, s’hi han inscrit 23.000 infants i joves, 3.250 monitors/es i dirigents i 275 persones de suport. La gran majoria participen en algun dels 410 casals d’estiu. La resta d’activitats es reparteixen en 76 colònies, 60 acampades, 11 camps de treball i 11 rutes.

Les entitats d’educació en el lleure, associacions educatives juvenils, associacions de famílies, empreses i institucions organitzadores poden notificar les activitats a la Direcció General de Joventut fins a 7 dies abans de l’inici, de manera que les xifres encara poden créixer les properes setmanes.

Amb 9.250 persones inscrites entre participants i dirigents, el Tarragonès és la comarca amb més assistència, seguida del Baix Camp (7.175), la Conca de Barberà (3.200), l’Alt Camp (2.450), Baix Penedès (3.800) i Priorat (700).

Aquest matí, el director general de Joventut, Àlex Sastre, i la directora de l’Agència Catalana de la Joventut, Núria Ramon, han visitat dos camps de treball, a Poboleda i Tarragona, i una de les activitats del programa L’estiu és teu! a l’Espluga de Francolí. En el decurs de la jornada, Sastre ha agraït l’esforç del sector en un context epidemiològic complex com el que estem vivint: “El compromís del sector per garantir que el lleure educatiu continuï sent un espai segur pels infants i adolescents és més fort que mai. Els monitors i les monitores són ferms defensors del lleure i és per això que treballem amb les entitats per preservar aquest dret”.

D’altra banda, la directora de l’Agència Catalana de la Joventut, ha reclamat no estigmatitzar el jovent, “els i les joves han demostrat durant la pandèmia una actitud activa i solidària, fins i tot ens els moments de restriccions més dures. S’han adaptat a cada moment amb resiliència i respecte. Com a societat hem de posar en valor aquest compromís, que es manifesta de nou en l’àmbit del lleure educatiu”.

Visita a les activitats de lleure

Els responsables de Joventut han visitat el camp de treball mediambiental La fil·loxera: el pont entre camins, que té lloc a Poboleda (Priorat) fins l’1 d’agost. Hi participen 12 joves que fan tasques de manteniment, conservació i recuperació de l’antic camí que anava a la Morera de Montsant. Aquest projecte es va iniciar el 2019 i enguany se seguirà la feina feta en l’edició anterior per acabar d’obrir completament el GR i habilitar llocs de descans utilitzant els elements de l’entorn. Els han acompanyat també l’alcalde de Poboleda, Josep M. Diaz, i representants de l’entitat que gestiona l’activitat.

Tot seguit, han visitat el camp de treball Brigada de colors, que fins dilluns vinent té lloc a Tarragona. Una dotzena de joves participen en aquesta activitat d’intervenció artística i comunitària desenvolupant accions de carrer i de pintura mural per dignificar l’espai públic pintant de colors murs i persianes de locals als carrers de la Part Baixa de la ciutat. Els i les joves col·laboren també amb entitats del territori que atenen persones amb discapacitat així com l’Associació de Veïns de El Serrallo i altres associacions vinculades a la cultura popular i a l’ofici de la pesca.

Per acabar, Sastre i Ramon s’han traslladat a l’Alberg de l’Espluga de Francolí on aquests dies es duen a terme colònies en el marc del programa L’estiu és teu! Infants i joves entre 9 i 17 anys participen en aquestes estades, que tenen com a objectiu iniciar-se o millorar els coneixements musicals i fomentar la convivència a partir de la pràctica musical i la participació en audicions diàries.

Preservar el dret al lleure arreu del país

El Departament de Drets Socials i el Departament de Salut han impulsat enguany diverses mesures per garantir la seguretat entre els participants i dirigents de les activitats de lleure. A banda dels protocols, guies i models fixats a l’inici de la campanya d’estiu i davant la situació epidemiològica, ambdós departaments han  implementat un dispositiu perquè infants i adolescents que participin en qualsevol activitat de lleure i monitors/es puguin fer-se tests ràpids d’antígens (TAR) a les farmàcies.

Aquesta setmana s’ha iniciat també en diversos punts del país un dispositiu de vacunació prioritzat per a professionals de l’educació en el lleure que participen en activitats aquest estiu.

D’altra banda, 5.025 monitors/es i directors/es de lleure var fer durant el mes de juny la formació organitzada per Salut Pública i Joventut que acredita com a responsable de prevenció i higiene per a les activitats de lleure. Aquesta figura té l’objectiu de vetllar pel compliment dels protocols a les activitats en matèries com el rentat de mans, la desinfecció, els grups reduïts o la detecció de símptomes de Covid-19. Entre les edicions de 2020 i 2021 un total de 22.768 caps i monitors/es han obtingut la certificació i poden exercir aquest rol.

Aquest conjunt de mesures s’apliquen per garantir que les més de 6.400 activitats de lleure notificades per aquest estiu arreu del país puguin ser espais segurs pels més de 340.000 participants i dirigents que hi assisteixen.

Redacció