.

.

TOTS 21

Imatge de la commemoració del cinquè aniversari dels atemptats a Barcelona, amb Ada Colau i l'aleshores alcalde de Cambrils, Oliver Klein. Foto: ACN

Imatge de la commemoració del cinquè aniversari dels atemptats a Barcelona, amb Ada Colau i l’aleshores alcalde de Cambrils, Oliver Klein. Foto: ACN

Un dia com avui de 2017, 16 persones van morir i centenars van resultar ferides en dos atemptats a Barcelona i Cambrils. Sis anys després, Catalunya commemora aquest aniversari sense que s’hagi aprovat encara en aquesta comunitat una llei d’atenció a les víctimes, com sí tenen la majoria d’autonomies.

Segons han informat fonts del Govern, la llei d’atenció a les víctimes del terrorisme a Catalunya, que el 17 d’agost de 2022 va prometre impulsar el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, es troba encara en fase de treball intern entre els departaments de la Generalitat implicats, i encara no se sap quan podria estar enllestida, tot i que es manté el compromís de tirar-la endavant. El Parlament de Catalunya tampoc està tramitant cap projecte de llei sobre aquesta qüestió.

Es tracta d’una històrica reivindicació de les associacions de víctimes del terrorisme a Catalunya, que demanen que aquesta normativa propiciï també l’activació d’una Oficina d’Atenció a les Víctimes, com la que es va obrir a l’abril de 2010 amb el Govern tripartit (PSC, ERC i ICV), encara que es va acabar tancant l’any 2012, amb l’executiu d’Artur Mas (CiU).

Les víctimes denuncien abandó

I és que les víctimes del 17-A han denunciat en els últims anys el que consideren un abandó institucional, fins al punt que la Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats pel Terrorisme (UAVAT), entitat privada que va néixer per a atendre-les, es va dissoldre al maig passat lamentant la falta de suport per part del Ministeri d’Interior i de la Generalitat per a dur a terme la seva tasca, la qual cosa ha dificultat la localització de víctimes nacionals o estrangeres.

Des de aquesta entitat privada s’han atès 221 víctimes del 17A, però no ha pogut localitzar a altres 200 per falta d’eines.

Un altre moment de l'acte de commemoracio del cinquè aniversari dels atemptats. Foto: ACN

Un altre moment de l’acte de commemoracio del cinquè aniversari dels atemptats. Foto: ACN

El Síndic de Greuges va demanar l’any passat al Govern i al Parlament una llei pròpia de víctimes del terrorisme i un protocol d’atenció a les víctimes.

El que fou president de la UAVAT, Robert Manrique, va presentar, l’any 2005, una primera proposta perquè Catalunya tingués una llei autonòmica, però 18 anys anys després, encara no s’ha fet realitat. És per això que Manrique ha instat al Govern que l’Oficina d’Atenció a les Víctimes estigui ja activada quan el pròxim 15 de novembre el Suprem celebri una vista per a resoldre els recursos a la sentència de l’Audiència Nacional sobre el 17A, després de la qual cosa s’haurà de localitzar a les víctimes per a comunicar-los que tenen dret a ser indemnitzades.

Homenatge a Barcelona i Cambrils

Com cada any, l’Ajuntament de Barcelona organitza per aquest dijous 17 d’agost l’homenatge institucional al mosaic de Joan Miró de les Rambles, on es va detenir la furgoneta amb la qual Abouyaaqoub va atropellar totes les persones que va trobar al seu pas, en un acte sobri, sense discursos i en què es dona el màxim protagonisme a les víctimes.

L’endemà, els actes d’homenatge es traslladen a Cambrils.

V.Tapias