.

La situació d’excepcionalitat que ha provocat la pandèmia del coronavirus ha comportat el pitjor daltabaix econòmic que ha viscut el nostre país en els últims 80 anys. Durant els darrers mesos, s’han agreujat enormement els reptes sanitaris, econòmics i socials, que s’afegeixen als que ja estàvem encarant abans de la pandèmia, com l’emergència climàtica.

Xavier Cabanillas és director de Transformació i Sostenibilitat d’Agbar

A causa de l’impacte de la COVID 19, l’atur ha pujat a Espanya en 527.900 persones l’any 2020 i s’han destruït 622.600 llocs de treball, les pitjors dades des del 2012. Segons el darrer informe anual de desigualtat d’Oxfam Intermón, la taxa de pobresa relativa a Espanya ha passat del 20,7% al 22,9%, el que suposa que hi ha un milió de persones més per sota del llindar de pobresa. Són 10,9 milions de persones que viuen sense recursos.
La crisi a la qual ens enfrontem és dura i ha accentuat les desigualtats que ja hi havia en termes d’ingressos, salut, educació i gènere. No és una crisi llunyana, l’estem veient dia a dia en els nostres municipis: famílies sense ingressos, increment de les persones en situació de vulnerabilitat, tancament de negocis, etc.

Davant d’aquest context, Europa ha establert les bases per a la reconstrucció amb els fons del programa Next Generation EU, un instrument temporal de recuperació dotat amb 750.000 milions d’euros que ajudarà els Estats membres a fer front als efectes econòmics i socials de la pandèmia. L’objectiu és reforçar l’aposta per una transició ecològica i digital per ser més sostenibles i resilients davant les amenaces actuals i futures. És una oportunitat que hem d’aprofitar per fer la transformació que requereix l’emergència climàtica, econòmica i social.

Per això, és important l’entesa entre totes les parts a l’hora de concretar solucions i, sobretot, d’establir mecanismes per definir una governança efectiva que garanteixin que avancem en inversions realment transformadores. Per fer-ho, la col·laboració publicoprivada és fonamental; només així podrem desenvolupar les accions necessàries per garantir els nivells de benestar amb els quals ens hem compromès mitjançant els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU. En aquest àmbit, des d’Agbar, hem presentat una sèrie de projectes vinculats a les diverses palanques estratègiques del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Economia que mobilitzarà 72.000 milions d’euros fins al 2023. Marquem el camí cap a la sostenibilitat, la resiliència i la generació d’ocupació en el sector de l’aigua i el medi ambient.

Les empreses hem demostrat, un cop més, ser actors destacats per la nostra capacitat de concretar respostes. Des d’Agbar, considerem que urgeix establir, municipi a municipi, un pacte social que garanteixi una reconstrucció econòmica sostenible que impacti positivament en l’àmbit local. Aquesta és la nostra proposta, que compta amb un paper destacat de l’empresa com a part de la solució.

Amb aquesta mirada posada en el present i en el futur, proposem un pacte social construït des de la col·laboració i des dels municipis, que es basa en tres eixos: 1) la solidaritat, atenent a les necessitats de les persones en situació de vulnerabilitat, sense deixar a ningú enrere i des de la transparència; 2) l’ocupació de qualitat, oferint a la societat un retorn en forma de treball de qualitat i desenvolupament professional, amb formació orientada a l’ocupació verda i els green jobs; i 3) la reconstrucció verda i inclusiva, fent confluir les agendes del creixement econòmic sostenible i inclusiu a curt termini, amb la de la transició ecològica i justa a llarg termini.

El full de ruta per avançar conjuntament ens el proporciona les Nacions Unides amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. I, en aquest context, pren especial protagonisme l’ODS número 17, Aliances per a assolir els objectius, perquè serà més necessari que mai la col·laboració publicoprivada. Per això, per desenvolupar aquest pacte social, necessitem que tots els actors s’hi comprometin: ciutadania, administracions, entitats socials i empreses. Perquè només aconseguirem progressar i protegir el nostre estat de benestar si tots els agents fem que aquest pacte social esdevingui un repte comú.

L’emergència sanitària de la COVID-19 ha posat de manifest la necessitat d’accelerar la transformació de l’economia cap a un model més sostenible que garanteixi una major resiliència davant d’esdeveniments crítics i globals. Perquè només podrem superar els reptes presents i futurs si apostem per la innovació i reforcem la nostra capacitat d’adaptació.

És el moment de mirar endavant amb l’impuls de les aliances publicoprivades i situar les persones al centre de la nostra acció. És el moment d’avançar junts cap a una recuperació econòmica sostenible, inclusiva i solidària, que no deixi ningú enrere. És el moment d’un nou pacte social.

Xavier Cabanillas és director de Transformació i Sostenibilitat d’Agbar