.

Moment en què un operari recull la pancarta amb el lema ‘Llibertat presos polítics’ del capdamunt de la façana de l’Ajuntament. Fto: Roger Segura

La batalla de la pancarta. N’hi ha per temps. Ara es posa, ara es treu, després es tornarà a posar. El conseller i portaveu de l’equip de govern de l’Ajuntament de Tarragona, Xavi Puig, ha comparegut aquesta tarda davant dels mitjans per valorar la retirada de la pancarta de “Llibertat presos polítics” de la façana de l’Ajuntament de Tarragona, en compliment de la desestimació, per part de la Junta Electoral Provincial, del recurs que havia presentat el consistori. El conseller Puig ha manifestat que “són decisions vinculants que s’imposen contra la nostra voluntat’.

No obstant això, “allò rellevant és que la pancarta tornarà a penjar després de les eleccions del balcó de l’Ajuntament de Tarragona amb tota la legitimitat democràtica d’una majoria absoluta del plenari, perquè el de Tarragona és un Ajuntament compromès en la lluita dels drets humans allà on siguin conculcats”. Ha afegit que “la Junta afirma no ser competent a l’hora de regular la indumentària dels treballadors i treballadores públiques perquè no és matèria electoral. El requeriment perquè el personal públic faci amb imparcialitat i neutralitat la seva feina és fàcil fer-lo perquè ja la fan”.

La cronologia dels fets

Dilluns passat la Junta Electoral de Zona va obligar l’alcalde Ricomà (ERC) a retirar en un termini màxim de dotze hores la pancarta col·locada el 25 de juliol. La resolució va arribar arran del recurs interposat divendres pel grup municipal del Partit Popular. La JEZ veia “contingut partidista” en la pancarta i advertia Ricomà que, si no la treia, podia incórrer en suposat delicte de desobediència. A més, la JEZ demanava a l’alcalde que vetllés pel compliment del principi de neutralitat dels treballadors públics, després que el PP reclamés que els funcionaris municipals no lluïssin llaços grocs

Dimarts Ricomà va presentar al·legacions al recurs sota el pretext que la pancarta representa un posicionament social i no de partit, però aquest dijous la Junta Electoral Provincial ha desestimat tots els seus plantejaments. L’òrgan recorda que la Junta Electoral Central ja s’ha pronunciat reiteradament en aquest sentit i que procedeix retirar aquest tipus de pancartes en període electoral.

D’altra banda, en les al·legacions Ricomà opinava que prohibir que els funcionaris portessin llaços grocs seria contrari als principis de llibertat ideològica i de llibertat d’expressió. La Junta Electoral Provincial aclareix ara a l’alcalde que la Junta Electoral de Zona es va limitar a fer “un simple recordatori” de l’obligació que té com a batlle de vetllar pel compliment del principi de neutralitat per part dels funcionaris, tal com estableix l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic.

D’altra banda, la Junta Electoral Provincial descarta que hagi patit indefensió pel fet que la Junta Electoral de Zona no hagués fet referència a les al·legacions fetes al document presentat pel PP i rebutja que això justifiqui anul·lar la resolució. A més, en aquesta ocasió l’òrgan ha notificat la resolució a l’alcalde en català i no en castellà, tal com havia reclamat. Tot i això, la Junta subratlla que l’idioma emprat “no afecta en res en la validesa de l’acord” i recorda que l’interessat -en aquest cas el PP- va presentar el recurs en castellà.

Reaccions del PP

El portaveu del PP, José Luis Martín -que havia presentat la denúncia a la Junta Electoral-, ha reaccionat amb ironia a l’anunci de la col.locació de la pancarta quan acabin les elecions generals. Segons Martín, “l’alcalde Ricomà es solidaritza força amb els presos preventius, sempre i quan no li posin una multa”. “El grup del Partit Popular de Tarragona continuarem fent ús de tots els recursos possibles per a garantir la neutralitat ideològica de les nostres institucions i per a que aquest equip de govern no s’apropiï il·legítimament del nostre espai públic.”

/* JS para menú plegable móvil Divi */